IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потреблението в САЩ се увеличи за шести пореден месец

Спестяванията на домакинствата обаче паднаха до най-ниското си ниво за последната година и половина

16:32 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потреблението в САЩ се увеличи за шести пореден месец

Разходите на потребителите в САЩ се увеличиха за шести пореден месец през март, а доходите им отчетоха първия си ръст от началото на тази година, предаде Bloomberg.

Стойността на личните разходи на домакинствата е скочила с 0,6% на месечна база, или с 56,4 млрд. долара, което е добър знак за възстановяването на американската икономика, защото потребителските разходи са източник от около две трети от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Най-много през разглеждания месец са се увеличили покупките на автомобили и други стоки с трайна употреба. Данните на Бюрото за икономически анализи обаче се оказаха под очакваното от икономисти увеличение на личните разходи с 0,7% на месечна база.

Личните приходи на потребителите в същото време са нараснали с два пъти по-слабо темпо от личните разходи - с 0,3% на месечна база, или с 36 млрд. долара.

Тъй като потреблението расте с по-бързи темпове от доходите, това означава, че спестяванията на домакинствата намаляват. Техният дял от разполагаемия доход пада до 2,7% през март, което е най-ниското му ниво от септември 2008 г. За сравнение през февруари делът на спестяванията от личните доходи на американците след данъчно облагане бе 3%.

Основният дефлатор на потребителските разходи, който е главен показател за инфлацията на Федералния резерв, отчита ръст от 0,1% на месечна база. Той показва промяната в цените на стоките и услугите, закупени от потребителите, като се изключат хранителните продукти и енергийните ресурси.

В сравнение с март 2009 г. дефлаторът е нараснал с 1,3 на сто, което съвпадна с пазарните очаквания.

Към 16:25 ч. българско време щатския долар поскъпва с 0,6% спрямо еврото, като двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3236 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още