IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 3,2% е нараснала американската икономика през първото тримесечие

Увеличението на потребителските разходи допринася най-много за икономическия растеж

16:20 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
С 3,2% е нараснала американската икономика през първото тримесечие

Американската икономика се разрасна с 3,2% през първото тримесечие на тази година спрямо последните три месеца на 2009, подкрепена от силното увеличение на потребителските разходи на домакинствата, предаде Bloomberg.

Подобряващите се перспективи пред американската икономика и стабилизирането на пазара на труда в началото на тази година е увеличило значително склонността на потребителите да пазаруват. Това се потвърди от индекса на потребителските разходи, който е скочил с 3,6% през първото тримесечие.

Това е най-силният му ръст за последните три години и надмина очакваното увеличение от 3,6 на сто. Потребителските разходи са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт на страната.

В същото време бизнес инвестициите на компаниите в оборудване и софтуер скачат с 13,4% спрямо предходното тримесечие, докато разходите на държавата и местните правителства намаляват с 3,8 на сто, което е най-силният спад от 1981 г. насам.

Индексът, който след разходите на компаниите за труд, се повишава с 0,6% спрямо последните три месеца на 2009 г., когато нарасна с 0,4 на сто.

Пазарните анализатори очакваха американската икономика да отчете малко по-силен ръст от 3,3% за първите три месеца на тази година. Днешните статистически данни са предварителни и предстоят две ревизии през май и юни съответно.

Брутният вътрешен продукт на САЩ (БВП) нарасна с 5,6% през последното тримесечие на 2009 г., за което отново помогна също увеличението на потребителските разходи с 1,6% на тримесечна база.

Дефлаторът на потребителските разходи, който изключва промяната в цените на хранителните стоки и енергийните ресурси, се увеличава с 0,6% на годишна база през първото тримесечие, след като се повиши с 1,8 на сто през предходното. Това е най-слабият му ръст, откакто статистиката започва да се води през 1959 г.

Дефлаторът на потребителските разходи показва промяната в цените на стоките и услугите, които са били закупени от потребителите през разглежданото тримесечие, и е предпочитания от Федералния резерв измерител на инфлацията в страната.

Щатският долар поевтинява с 0,8% срещу еврото от началото на днешната валутна сесия и към 16:15 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3336 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още