IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие на Острова се влоши предизборно

Индексът на потребителското доверие на Gfk се понижи неочаквано до тримесечно дъно

11:28 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие на Острова се влоши предизборно

Икономическите нагласи на потребителите във Великобритания неочаквано се влошиха през април, малко преди парламентарните избори в страната, които ще се проведат през следващата седмица.

Това показа индексът на потребителското доверие на изследователския институт Gfk, който се понижи с 1 пункт до -16 пункта през април, или до най-ниската си стойност за последните три месеца.

Стойност на показателя под нулата означава, че по-голямата част от домакинствата са песимистично настроени по отношение на бъдещите си доходи и перспективите пред британската икономика.

Пазарните анализатори очакваха показателя да се повиши до -14 пункта.

Социологическите проучвания във Великобритания тази седмица показаха, че двете основни сили на политическата сцена в страната – консервативната и лейбъристката партия, вероятно няма да успеят да спечелят мнозинство в следващия парламент след изборите на 6 май.

Според управляващия директор на Gfk Ник Муун повишаването на потребителското доверие е било най-лесния начин за сегашния премиера Гордън Браун да си гарантира още един мандат.

Икономиката на Великобритания нарасна с 0,2% през първото тримесечие, което се оказа наполовина на прогнозирания от интервюираните от Bloomberg анализатори ръст. Международният валутен фонд съкрати прогнозата си за икономическия ръст на Великобритания през 2011 г. до 2,5% от предишните 2,7% и потвърди очакванията си за увеличение на брутния вътрешен продукт на страната от 1,3% за тази година.

Най-големите политически сили в страната залагат по различен начин на данъчните увеличения и съкращенията на разходите на държавата, за да намалят рекордния бюджетен дефицит, който се увеличи до 11,5% от брутния вътрешен продукт на страната през миналата година.

Според Дейвид Камерън, който е кандидат премиер от консервативната партия, държавата трябва да намали силно своите разходи през тази година, докато сегашният премиер от лейбъристката партия Гордън Браун предупреди, че съкращението им подкопае икономическото възстановяване.

Ник Клег, който е лидер на третата най-голяма политическа сила в страната – тази на либералните демократи, планира да въведе по-голям данък върху печалбата на банките.

Индексът на GfK е важен ориентир за състоянието на икономиката, защото отразява готовността на потребителите да правят големи покупки, като например автомобили, жилища и електроуреди.

Към 11:25 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5374 долара, като от началото на деня лирата поскъпва с 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още