IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в Япония остава 0,1% заради дефлацията

Нестабилното състояние на японската икономика се потвърди от противоречивите данни за пазара на труда и потреблението

10:19 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в Япония остава 0,1% заради дефлацията

Японската централна банка остави основния лихвен процент в страната на ниво от 0,1 на сто за 21-ви пореден месец през април, след като последните икономически данни показаха, че икономическото възстановяване не е достатъчно силно и бързо, за да се премахне дефлацията в страната.

Все още нестабилното състояние на японската икономика накара монетарната институция да поеме ангажимент да помогне на японските банки да започнат да отпускат повече заеми, за да се насърчи икономическата активност в страната. Според ръководството на централната банка дефлацията в Япония няма да изчезне до края на текущата фискална година.

Стойността на програмата на Японската централна банка за отпускане на спешни заеми на банките остава 20 трлн. йени (213 млн. долара). Последната промяна в нея бе направена през март, когато централната банка удвои нейния размер.

Икономическите данни от днес показаха, че разходите на домакинствата са нараснали много повече от очакваното с 4,4% на годишна база през март, което е най-силният скок от май 2004 г. насам. Добри бяха и данните за средномесечното заплащане, което се увеличава за първи път през последните 22 месеца и вече се намира с 0,8% над миналогодишните си нива.

Междувременно индексът на бизнес активността в производствения сектор се повиши от 52,4 пункта през март до 53,5 пункта през април, като маркира десети пореден месец на ръст във фабричния сектор на Япония. Индустриалното производство на страната на свой ред отново се върна към растеж през март, като се увеличи с 0,3% на месечна база.

Основният индекс на потребителските цени обаче отбеляза 13-ти пореден годишен спад през март, като се понижи с 1,2% на годишна база, което подчертава заплахата, която дефлацията представлява за японската икономика. Лоши бяха и данните за безработицата, която неочаквано се повиши до 5% през март спрямо 4,9% през февруари.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на хранителните продукти, ще отчете спад от 0,5% за текущата фискална година, смята ръководството на централната банка. Той е основният измерител за инфлацията, с който нейните икономисти си служат.

Според централната банка икономиката на Япония ще се разрасне с 1,8% през текущата фискална година, която приключва следващия март, и с още 2% през следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още