IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар поскъпна заради удвояването на инфлацията

Животът в Австралия е поскъпнал с 2,9% за последната година, което надмина прогнозата на централната банка

10:00 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийският долар поскъпна заради удвояването на инфлацията

Австралийският долар поскъпна срещу всички останали 16 основни валути днес, след като стана ясно, че инфлацията в страната се е удвоила през първото тримесечие.

Животът в Австралия е поскъпнал с 0,9% спрямо последните три месеца на 2009 г., когато индексът на потребителските цени нарасна с 0,5 на сто, предаде Bloomberg.

Това се оказа повече от очакваната от икономисти инфлация от 0,8% и увеличава вероятността на срещата си на 4 май Австралийската централна банка отново да вдигне основния си лихвен процент. Очакванията на анализатори са увеличението да е с още 0,25 процентни пункта до 4,5%.

В сравнение с първите три месеца на 2009 г. потребителските цени в страната са се повишили с 2,9 на сто, което вече изпреварва прогнозата на Австралийската централна банка , че инфлацията ще възлезе на 2,5% през първата половина на годината.

Вчерашното решение на рейтинговата агенция Standard & Poor's да свали рейтингa на Португалия и Гърция обаче внесе смут на финансовите пазари и може да накара централната банка на Австралия да отложи увеличението на лихвения си процент.

Ръководството на централната банка засега не изглежда притеснено от дълговата криза в Европа, тъй като тя на този етап не се отразява на лихвените проценти, при които Австралия се финансира на пазарите на държавни ценни книжа.

Австралия стана единствената развита икономика от групата на Г-7, която успя да избегне рецесията през миналата година. Оживлението на стопанската активност в страната обаче донесе на индекса на цените на ниво производител увеличение от 1% през първото тримесечие спрямо предходното, което е най-силното му темпо на ръст за последните две години.

Основният лихвен процент в Австралия и Нова Зеландия е на ниво от съответно 4,25% и 2,5%, докато в останалите развити икономики като САЩ, Канада, Швейцария, Япония и Великобритания се намира в интервала между 0% и 0,5%.

Това прави валутите на двете тихоокеански страни подходящи за т.нар. carry търговия, при която покупката на един високодоходен актив се финансира със заем в нисколихвена валута. Голямата волатилност на валутните пазари през тази година обаче, както и притесненията за големите бюджетни дефицити на много страни, увеличават риска от този вид сделки.

Утре ще се проведе и среща на ръководството на Новозеландската централна банка, която се очаква да остави без промяна основния си лихвен процент на рекордно ниското му ниво от 2,5% за 12-ти пореден месец,

Австралийският долар поскъпва с половин процент срещу еврото от началото на днешната валутна сесия и към 9:50 ч. българско време двойката EUR/AUD се котира на ниво от 1,4318 австралийски долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още