IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пролетно настроение обхвана немските потребители

Индексът на потребителското доверие на GFK стигна най-високото си ниво за последните седем месеца през април

10:23 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пролетно настроение обхвана немските потребители

Пролетното настроение, което обхвана немските потребители, повиши значително очакванията им за икономическата среда и бъдещите доходи, а това е добър знак за най-голямата икономика в Европа, чието възстановяване зависи от склонността на немските домакинства да пазаруват.

Техният растящ икономически оптимизъм повиши индекса на потребителското доверие на института GFK повече от очакваното до 3,8 пункта през април. Това се оказа повече от прогнозите на пазарни анализатори за стойност от 3,4 пункта и най-високото ниво за последните седем месеца.

Данните на изследователския институт показаха още, че стойността на индекса за март е ревизирана нагоре от 3,2 до 3,4 пункта.

През септември 2009 г. измерителят на потребителските нагласи в Германия се повиши до 4,3 пункта, след което домакинствата се разколебаха в своите очаквания за икономиката и той започна да върви надолу. Проучването на GFK се провежда ежемесечно сред 2 хил. немски домакинства по поръчка на Европейската комисия и е добър ориентир за потребителките им разходи.

Именно свиването на потребителските разходи и капиталовите инвестиции на фирмите бяха причина за нулевия ръст на немската икономика през последното тримесечие на 2009 г. В рамките на цялата 2009 г. немският брутен вътрешен продукт отчете рекорден за последните 60 години спад от 5% на годишна база.

Еврото поевтинява леко с 0,1% спрямо щатския долар днес, след като финансовите пазари останаха скептични за това дали европейските страни ще подкрепят задлъжнялата Гърция.

Към 10:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3369 долара. На 25 ноември миналата година курсът на еврото спрямо долара стигна най-високото си ниво за последната година от 1,5139 долара за евро, след което единната валута поевтиня с 12% заради фискалната криза в Гърция и притесненията, че тя може да се разпространи и в други задлъжнели европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 27.04.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още