IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската икономика нарасна два пъти по-малко от очакваното

БВП на страната се увеличи с 0,2% в сравнение с последните три месеца на 2009

13:17 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британската икономика нарасна два пъти по-малко от очакваното

Британската икономика нарасна два пъти по-малко от очакваното през първото тримесечие на тази година, което подчерта крехкото й състояние само две седмици преди предстоящите на 6 май парламентарни избори, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 0,2% в сравнение с последните три месеца на 2009 г., когато Великобритания излезе от рецесията с 0,4% ръст на икономиката.

Финансовите анализатори очакваха британската икономика да повтори този ръст и през първите три месеца на тази година.

Високата безработица в страната, рекордният бюджетен дефицит и анемичното възстановяване на икономиката се превръщат в сериозен проблем за следващото правителство, което ще бъде избрано след две седмици.

В сравнение с първото тримесечие на 2009 г. британската икономика се е свила с 0,3 на сто при очакван спад от 0,1 на сто. Днешните данни на британския статистически офис обаче са предварителни и ще бъдат подложени на няколко ревизии през следващите седмици.

Великобритания традиционно е първата страна от групата на Г-7, която оповестява данни за своя БВП.

Според анализатори растежът на БВП се е оказал по-малък от очакваното отчасти и заради извънредно студеното време през януари и февруари, което скова икономическата активност в страната. Зимата се оказа най-студената за Великобритания от 1979 г., като снежните бури блокираха трафика, строителството и накараха потребителите да отложат покупките си.

Индустриалното производство, което е източник на около 17% от БВП, отчита ръст от 0,7% за първото тримесечие, а услугите, които са доминиращият сектор в икономиката, нарастват с 0,2%. В същото време строителният сектор се свива с 0,7 на сто.

След разочароващите икономически данни британската лира заличи преднината си срещу долара, реализирана по-рано днес, и към 13:10 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5357 долара за лира. От началото на днешната валутна сесия лирата поевтинява с 0,1% .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още