IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немската икономика е превключила на по-висока скорост

Бизнес климатът в страната става все по-благоприятен в началото на второто тримесечие

12:49 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Немската икономика е превключила на по-висока скорост

Бизнес средата в Германия продължи да се подобрява с бързи темпове през април, като мениджърите на немски компании от сектора на индустрията, търговията и услугите смятат, че германската икономика е превключила на по-висока скорост в началото на второто тримесечие.

Това показа индексът на бизнес климата в най-голямата европейска икономика, който се повиши от 98,2 пункта през март до 101,6 пункта за април. Това е най-високата му стойност за последните повече от две години и е израз на очакванията на немския бизнес, че икономиката ще продължи да се възстановява.

Стойността на индекса, който се изчислява от Мюнхенския изследователски институт Ifo, се оказа доста над прогнозираното от финансови анализатори увеличение до 99 пункта. Индексът на бизнес доверието е един от най-важните ориентири за състоянието на немската икономика, която е източник на около 20% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз и е четвърта по големина в света.

Бизнес доверието на Ifo се изчислява на базата на проучване сред мениджъри на 7 хил. компании, които представляват различни сектори на германската икономика. Те оценяват по-добре както сегашната среда за правене на бизнес, така и бъдещата икономическа обстановка. Местните производители използват все по-голяма част от наличните индустриални мощности и планират да намалят съкращенията на персонал.

Към 12:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3331 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,2%. По-рано днес курсът на единната валута срещу долара падна до най-ниското си ниво за последната година, след като рейтинговата агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Гърция в четвъртък.

Добрите новини за бизнес климата в Германия обаче, в комбинация със силното увеличение от 1,5% на индустриалното производство в еврозоната през февруари, подкрепиха курса на единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още