IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първоначалната безработица в САЩ пада, производствените цени растат

Производствената инфлация в страната се ускори до 6% на годишна база през март

17:28 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първоначалната безработица в САЩ пада, производствените цени растат

Броят на американците, които са останали без работа и са подали молба за помощ при безработица през изминалата седмица, намаля, след като оживлението в световната икономика през тази година увеличи приходите на местните компании и ги накара да намалят съкращенията на служители, пише Bloomberg.

Новите молби за помощи при безработица са намалели с 24 хил. до 456 хил. в рамките на седмицата до 17 април. Това се оказа в унисон с пазарните очаквания. Четириседмичната им средна стойност, която е по-надежден измерител за тенденциите на пазара на труда, обаче се повишава от 457 500 до 460 250.

Американците, които са получавали помощи за безработица поне две седмици, наброяват 4,65 млн. души за седемте дни до 10 април, а това е с 40 хил. по-малко от предишната седмица. Безработицата в САЩ остана на ниво от 9,7% за трети пореден месец през март, а икономиката разкри 162 хил. работни места.

Отделни икономически данни показаха, че цените на ниво производител са нараснали с 0,7% на месечна база през март, главно заради поскъпването на хранителните продукти. Ако се изключат хранителните продукти и енергийните ресурси, те отчитат ръст от 0,1% на месечна база за втори пореден месец.

В сравнение с март 2009 г. индексът на цените на ниво производител се е повишил с 6%, което е най-силният му ръст за последната година и половина. Производствената инфлация е водещ индикатор за потребителските цени, защото когато разходите на производителите за закупуването на суровини и стоки расте, те обикновено прехвърлят по-високите разходи към потребителите.

Към 17:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3382 долара, като щатската валута напредва с над 0,4% от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още