IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Перспективите пред немската икономика значително се подобряват

Увеличението на износа и стабилният ръст на новите производствени поръчки ще подкрепят немската икономика

13:09 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Перспективите пред немската икономика значително се подобряват

Перспективите пред най-голямата европейска икономика продължават да се подобряват и чертаят все по-добро бъдеще за бизнеса в страната. Това смятат немските професионални инвеститори и финансови анализатори, които са обнадеждени от скорошното увеличение на износа и стабилен ръст на новите поръчки за производство, които постъпват от чужбина.

Те ще подкрепят растежа на немската икономика, която ще продължи да се възстановява от кризата през следващите шест месеца. Това показва последното проучване на на изследователския институт ZEW, посветено на икономическите нагласи на немските анализатори. Индексът на икономическото доверие на ZEW нараства с 8,5 пункта до 53 през април.

Предварителните прогнози бяха за доста по-малко увеличение на показателя от 44,5 пункта за март до 45,2 пункта за април.

Априлската му стойност се намира много над средната му дългосрочна стойност от 27,3 пункта.

Стойността на немския икономически барометър намаляваше предишните шест месеца, главно заради дълговата криза в Гърция, която постави под въпрос възстановяването на европейската икономика и подкопа доверието на инвеститорите в способността на еврозоната да се справи с финансовите си проблеми, и политическите си и икономически различия.

Икономическите нагласи на инвеститорите са добър ориентир за състоянието на немската икономика, защото финансовите експерти са добре информирани за нея заради естеството на своята работа.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се равнява на 20% от БВП на целия Европейски съюз, като страната е основен търговски партньор на повечето европейски страни, в това число и България. Немската икономика неочаквано отчете нулев ръст през последното тримесечие на 2009 г., след като нарасна с 0,7% в рамките на предишните три месеца.

Другият индекс на института ZEW, който следи оценката на професионалните немски инвеститори за сегашната икономическа ситуация, се повиши с 12,7 до минус 39,2 пункта. Данните показаха още, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната скача с 8,1 до 46 пункта, а този за настоящата бизнес среда се повишава с 8,9 пункта до -52,4 пункта.

Курсът на еврото спрямо щатския долар се повишава с 0,2% по време на днешната валутна сесия и към 13:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3517 долара. Еврото е поевтиняло с 10% срещу щатската валута в рамките на последните шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още