IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ръст на продажбите на дребно в САЩ, инфлацията остава ниска

Потребителските разходи имат важна роля за възстановяването на най-голямата икономика на света

17:15 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст на продажбите на дребно в САЩ, инфлацията остава ниска

Силното търсене на автомобили, строителни материали и облекло увеличава значително продажбите на дребно в САЩ през март, като стойността им е с 1,6% по-голяма в сравнение с февруари.

Отчетеният ръст е пети за последните шест месеца и се оказа три пъти по-голям от пазарните очаквания. Ако се изключат покупките на леки автомобили и камиони, месечният ръст на продажбите на дребно възлиза на 0,6%.

През февруари приходите на веригите за търговия на дребно в САЩ нараснаха с 0,5% на месечна база.

Потребителските разходи имат важна роля за възстановяването на най-голямата икономика на света, тъй като са източник на около две трети от брутния вътрешен продукт на страната, който е около 14 трлн. долара за 2009 г.

В рамките на последните 12 месеца продажбите на търговците на дребно в САЩ са нараснали със 7,6%. Данните за продажбите на дребно са един от най-ранните ориентири за тенденциите в потреблението на домакинствата в САЩ.

Междувременно отделни данни на Бюрото за икономическа статистика в САЩ показаха, че инфлацията в страната остава занижена и през март. Индексът на потребителските цени се увеличи с 0,1% на месечна база през март в унисон с пазарните прогнози. В сравнение с нивото си от март 2009 г. потребителските цени в САЩ са нараснали с 2,3 на сто спрямо годишна инфлация от 2,4 на сто за февруари.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на хранителните стоки и енергийните ресурси, остава на нивото си от февруари и отчита ръст от 1,1% на годишна база. Той е по-надежден измерител на инфлацията в САЩ, защото цените на изключените стоки са много волатилни.

Щатският долар поевтинява с 0,1% спрямо еврото днес, като към 17:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3606 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още