IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сингапур отчита рекорден икономически ръст от над 13%

Местният долар поскъпва, след като стана ясно, че страната рязко променя монетарната си политика

09:36 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сингапур отчита рекорден икономически ръст от над 13%

Централната банка на Сингапур затегна силно монетарната политика, след като стана ясно, че икономиката на страната е отбелязала рекорден икономически ръст. Това стана чрез ефективно повишаване на валутния курс на местния долар спрямо американския му съименник.

През първото тримесечие на 2010 година икономиката на Сингапур е нараснала с впечатляващите 13,1 на сто на годишна база.

Това доведе до силно ревизиране в положителна посока на очакванията за икономически ръст през 2010 година и новите очаквания са за нарастване на икономиката с между 7 и 9 на сто.

На сезонно коригирана, приравнена към годишна основа база, икономиката на Сингапур отбелязва рекорден ръст от 32,1 на сто спрямо предходното тримесечие, показват официалните данни, цитирани от Business Week. До голяма степен това се дължи на увеличението от 139 на сто на индустриалното производство.

Това кара централната банка да премине към политика на постепенно и продължително увеличаване на валутния курс, като днес сингапурският долар достигна най-високата си стойност за последните пет месеца.

Според институцията икономиката на Сингапур вече окончателно се е възстановила от „най-тежката рецесия в историята си“. Причина за подобни твърдения е това, че производството, изгубено по време на кризата, е възстановено, а някои отрасли вече били преминали активността си от пред-кризисния период.

„Икономиката на Сингапур се възстанови от кризата и се очаква да поеме устойчиво по пътя на възстановяването, като паралелно с това вероятно ще се наблюдава засилване на инфлационния натиск“, посочват властите в страната.

Днес сингапурският долар поскъпна до 1,3794 спрямо американския долар, след като преди решението за промяна на политиката курсът бе 1,3916. От началото на годината валутата на Сингапур е поскъпнала с 1,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още