IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският дефицит на Великобритания се сви рязко

Отрицателното салдо падна до най-ниското си ниво за последните четири години заради скока на износа

12:41 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на Великобритания се сви рязко

Отрицателното търговско салдо на Великобритания се понижи до най-ниската си стойност за последните близо четири години заради силния скок на износа през февруари, който е съпроводен от спад на вноса.

Данните на Националния статистически офис показаха, че търговският дефицит на страната за февруари възлиза на 6,2 млрд. паунда. За сравнение, стойността му за януари е била 8,1 млрд. паунда, а за същия месец на 2009 г. е била 6,7 млрд. паунда.

Очакванията на икономистите бяха за по-малко понижение на търговския дефицит до 7,4 млрд. паунда.

Отрицателното търговско салдо за февруари е най-ниското от юни 2006 г., а това може да се дължи и на поевтиняването на британската валута през последните месеци, което е в подкрепа на местните фирми, които изнасят продукцията си на външните пазари.

Стойността на износа нараства с 9,5% спрямо януари, когато се сви с 6,6% на месечна база. Отчетеният месечен ръст при износа е най-силния от януари 2003 г. Вносът на стоки в същото време се свива с 0,1% на месечна база. В сравнение с февруари 2009 г. износът се е увеличил с над 20 на сто.

Данните от днес се допълват с тези за разрастването на производствения сектор на страната през тази година. Индексът на бизнес активността във фабричния сектор стигна рекордна стойност за последните 15 години от 57,2 пункта през март най-вече заради силното увеличение на неговия компонент, който следи обема на износа.

Търговският дефицит на Великобритания се свива както със страните от еврозоната, така и с останалия свят, като намалява до 2,85 млрд. лири и 3,33 млрд. лири съответно през февруари.

Английската централна банка очаква търговският дефицит на страната да продължи да намалява през тази година заради поевтиняването на британската лира с над 20% от началото на финансовата криза.

Ако се добави стойността на внесените и изнесените услуги, тогава отрицателното салдо на страната от търговията със стоки и услуги намалява от 3,9 млрд. лири през януари до 2,06 млрд. лири през февруари.

Към 12:40 ч. българско време една британска лира се търгува срещу долара, като курсът остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още