IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвеният процент във Великобритания остава на рекордно ниско ниво

Срещата на АЦБ не донесе никакви изненади, интересен остава въпроса до каква степен шефовете на институцията са били единодушни

14:28 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвеният процент във Великобритания остава на рекордно ниско ниво

Ръководителите на Английската централна банка взеха решение да не променят лихвения процент и го оставиха на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто. Освен това програмата за увеличаване на ликвидността във финансовата система чрез изкупуване на облигации остава замразена.

Решението не бе изненадващо, като за повечето пазарни анализатори то бе напълно очаквано.

За действията на ръководителите на АЦБ вероятно е допринесло забавянето на инфлацията през февруари, което показва, че все още няма необходимост от използването на лихвения процент в борбата с поскъпването на живота, пише Market Watch.

В първия месец на настоящата година инфлацията отчете ръст от 3,5 на сто на годишна база, след което отстъпи до 3,0 на сто.

Въпреки очакваното решение, докладът от срещата ще бъде очакван с огромно внимание от пазарите. Той ще бъде публикуван след две седмици, като от него ще стане ясно дали АЦБ е готова да държи лихвите ниски още дълго време.

Причината за интереса се крие в това, че докладът дава информация за това как е гласувал всеки един от членовете на управителното тяло на Английската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още