IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на Япония увеличава силно излишъка по текущата й сметка

Подобряването на икономиката прави по-оптимистични нагласите за бъдещето на компаниите от сектора на услугите

09:37 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на Япония увеличава силно излишъка по текущата й сметка

Силният ръст на японския износ увеличава излишъка по текущата сметка на страната, а корпоративните фалити намаляват за осми пореден месец, което затвърждава възстановяването на японската икономика.

Подобреното състояние на втората по големина икономика на света прави по-оптимистични нагласите за бъдещето на компаниите от сектора на услугите, които достигат най-високата си точка за последните три години, предаде Bloomberg.

Оживлението в световната икономика увеличава търсенето на японски стоки в началото на тази година, в резултат на което износът на страната нараства с 47% на годишна база през февруари.

Поевтиняването на йената с близо 4% спрямо щатския долар през миналия месец може да увеличи още повече продажбите на японските компании зад граница през пролетта.

Вносът на свой ред отчита ръст от 32% на годишна база, а излишъкът по текущата сметка възлиза на 1,1 трлн. йени през февруари. Това е с близо 30% повече в сравнение със стойността му за същия месец на 2009 г., но е по-малко от отчетеното през януари положително салдо от 1,7 трлн. йени.

Текущата сметка следи потока на стоки, услуги и инвестиционни доходи между Япония и останалия свят. Тя включва данни, които не присъстват в изчислението на търговския баланс на страната.

Размерът на излишъка по текущата сметка влияе пряко на валутния курс на страната, защото, когато той расте, това означава, че чуждестранните икономически агенти купуват повече от местната валута, за да посрещнат задълженията си по сделки, сключени в страната.

Отделни данни показаха, че корпоративните фалити в Япония са намалели за осми пореден месец през март, като отчитат спад от 14,5% на годишна база. Това се дължи в най-голяма степен на програмите на правителството за подкрепа на бизнеса.

Броят на регистрираните банкрути на компании възлиза на 1314 към края на март.

Междувременно доклад на Министерския съвет на Япония разкри, че индексът Economy Watchers, който следи текущото състояние на сектора на услугите, се е повишил повече от очакваното до най-високата си стойност за последните три години.

Показателят възлиза на 47,4 пункта за март спрямо 42,1 пункта за февруари. Увеличаването му означава, че икономическите нагласи на компаниите от сектора на услугите се подобряват. Това може да се обясни с намаляващата безработица, която повишава и покупателната способност на японците.

Икономистите очакваха повишение на индекса до 45,2 пункта.

Другият индекс, известен също под названието Economy Watchers, който оценява очакванията на мениджърите на компаниите от сектора на услугите за развитието му през следващите шест месеца, се повишава на свой ред до 47 пункта през март спрямо 44,8 пункта за февруари.

Курсът на японската йена срещу долара остава почти без промяна днес и към 9:30 ч. българско време един долар се разменя срещу 93,30 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още