IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лирата отстъпи след лоши данни за британския сектор на услугите

Секторът на услугите, който заема централно място в икономиката на страната, забавя темпото си на ръст през март

12:25 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лирата отстъпи след лоши данни за британския сектор на услугите

Британската лира отстъпи срещу всички основни валути, и най-силно срещу американския долар, йената и канадския долар, след като секторът на услугите в страната изненадващо забави темпа си на ръст през март.

Той има ключово значение за възстановяването на икономиката на Великобритания, защото е източник на около три четвърти от брутния вътрешен продукт на шестата по големина икономика в света, предаде Ройтерс.

От данни на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането във Великобритания (CIPS) стана ясно, че индексът на бизнес активността в сектора на услугите пада до 56,5 пункта за март спрямо 58,4 за февруари.

Икономистите очакваха показателят да остане на нивото си от предишния месец.

Все пак индексът остава за 11-ти пореден месец в оптимистичната зона над 50 пункта, която сочи за ръст на икономическата активност в сферата на услугите. Стойността му за предходния месец бе най-високата от януари 2007 г.

След 18-месечна рецесия британската икономика нарасна с 0,4% през последните три месеца на 2009 г. Това може да даде известна преднина на управляващата лейбъристка партия, начело с премиера Гордън Браун, по време на предстоящите в станата парламентарни избори на 6 май.

Отделни данни на изследователския институт Markit Economics показаха, че индексът на икономическата активност в сектора на услугите в еврозоната се е повишил до 54 пункта през март от 53,7 за февруари. Това потвърждава възстановяването на активността в сектора на услугите, която расте за седми пореден месец.

Съставният индекс на активността в частния сектор на еврозоната възлиза на 55,9 пункта през март в сравнение с 55,5 пункта за февруари.

Към 12:15 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5243 долара спрямо 1,5284 преди данните за понижението на индекса на бизнес активността в сектора на услугите през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още