IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канадският долар продължава да расте, след като стана по-скъп от щатския

Това се дължи в голяма степен на поскъпването на редица суровини, които заемат важно място в износа на Канада

11:02 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Канадският долар продължава да расте, след като стана по-скъп от щатския

Канадският долар стана по-скъп от щатския днес, както прогнозираха валутни анализатори в началото на тази година. Това не се е случвало от юли 2008 година и се дължи в голяма степен на поскъпването на редица суровини, които заемат важно място в износа на Канада, предаде Ройтерс.

Очакванията, че основният лихвен процент в осмата по големина икономика на света ще се вдигне преди този в САЩ, също подкрепиха настъплението на канадския долар срещу щатския му съименник, което започна в началото на тази седмица.

В резултат на това вчера курсът на двете валути за малко се изравни, а днес канадският долар вече е по-скъп от щатския.

В момента основните лихви в първата и осмата по големина икономики на света се намират на едно и също рекордно ниско ниво от 0,25 на сто. Федералният резерв на САЩ не се очаква да вдигне основния си лихвен процент през следващите шест месеца, докато за Канадската централна банка прогнозите са за увеличение към средата на тази година.

Канадският долар е постигал паритет с щатския на няколко пъти в исторически план, като първото е през 1950 г., когато правителството на Канада въвежда плаващ курс на своята валута, която дотогава е била вързана към цената на златото.

През 1962 г. обаче Канада връща фиксирания курс, като връзва канадския долар към щатския при курс от 0,925 щатски долара за един канадски. През 1970 г. отново е въведен свободно плаващ валутен курс и за две години канадският долар става по-скъп от щатския.

През 2007 г. канадският долар постига паритет с щатския, което се е случило за последно през 1972 г. До ноември 2007 г. един канадски долар се равнява на 1,1039 щатски долара, което е исторически връх.

Най-ниската си стойност срещу щатския долар в исторически план канадската валута отбелязва в самото начало на 2002 г. Тогава един канадски долар купува 0,6179 щатски заради ниските цени на суровините, които са един от най-важните фактори за стойността на канадските пари.

Последната интервенция на Канадската централна банка на валутните пазари пък е била през септември 1998 г.

Към 10:50 ч. българско време двойката USD/CAD се котира на ниво от 0,9986 канадски долара за един щатски. От началото на тази година канадската валута е поскъпнала с близо 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още