IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарският франк с исторически рекорд спрямо еврото

Очаква се валутата на алпийската страна да продължи нагоре, тъй като централната банка не обмисля намеса на пазара

12:09 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарският франк с исторически рекорд спрямо еврото

Еврото потъна до историческо дъно спрямо швейцарския франк днес, падайки до 1,4185 франка за едно евро рано тази сутрин. Постепенно обаче единната валута успя да се стабилизира на нива с около 20 пипса по-високо.

Силата на швейцарския франк се дължи на липсата на интервенция от страна на централната банка на страната. Въпреки нейното желание да се поддържат по-ниски нива на местната валута все още не са дадени индикации, че предстои намеса на пазара.

Това кара анализаторите да очакват поскъпването на франка да продължи. Колко време обаче ще се задържи тази тенденция не е ясно, тъй като централната банка все пак може да реши да действа, както вече бе направено на няколко пъти тази година.

Единната валута получава известна подкрепа от данните за производствената активност в еврозоната, която отбеляза най-големия си ръст от юни 2006 година насам. Индексът PMI, с който се измерва тя, се повиши до 56,6 пункта през март, предава Market Watch.

През февруари стойността на показателя бе 54,2 пункта, а по принцип стойности над 50 пункта са сигнал за растеж на активността.

Днес еврото отстъпва и срещу американския долар, като към момента едно евро се търгува за 1,3483 долара. Въпреки това обаче петролът поскъпва и по-рано днес успя да премине нивото от 84 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още