IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в еврозоната скочи до 10%, а в ЕС стигна 9,6%

Към края на февруари над 23 млн. души в ЕС са били безработни

13:29 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в еврозоната скочи до 10%, а в ЕС стигна 9,6%

Обстановката на пазара на труда в Европа продължава да се влошава през февруари, което показва, че компаниите на Стария континент продължават да съкращават работна сила въпреки плавното възстановяване на европейската икономика.

Безработицата в еврозоната се повишава от 9,9% за януари до 10% през февруари, а тази в Европейския съюз (ЕС) нараства от 9,5% до 9,6%. За еврозоната това е най-високото ниво от август 1998 г. насам, а в ЕС се наблюдава най-голямата безработица, откакто статистиката започва да се води през януари 2000 г.

Това показаха днешните данни на Европейската статистическа служба, които отговориха на очакванията на икономистите.

Към края на февруари над 23 млн. души в ЕС са били безработни, като от тях 15,75 млн. души са били от 16-те държави, използващи еврото като парична единица. Техният брой се е увеличил със 131 хил. през февруари за страните от ЕС и с 61 хил. за еврозоната, заради продължаващите съкращения.

През 12-те месеца до февруари над 3,13 млн. души в ЕС са изгубили своята работа, като най-тежка е ситуацията на трудовия пазар в Латвия и Испания, където безработицата се е повишила до 21,7% и 19% съответно, съгласно методологията за нейното изчисление, която се използва от Евростат.

Сред 27-те страни, които членуват в ЕС, най-ниска остава безработицата в Холандия и Австрия – 4% и 5% съответно. По-ниско от средното е и равнището на безработица в Люксембург, Германия, Италия, Чехия, Полша, Белгия, Кипър, Словения, Малта, Финландия, Словакия и България.

България също влиза в групата на страните с безработица под средната за ЕС, като данните на Евростат показва, че през февруари тя възлиза на 8,7%. Литва, Латвия и Естония пък са страните, в които нивото на безработица е скочило най-драстично за последната година и варира от 16% до 22%.

Безработицата сред младите хода на възраст до 25 години също продължава да расте и вече е на ниво от 20% в еврозоната и 20,6% за ЕС. В Холандия тя е най-ниска на равнище от 7,3% през февруари, а най-голяма е безработицата сред младите хора в Латвия – 41,3%.

Отделни данни на Евростат от днес показаха, че инфлацията в еврозоната е на ниво от 1,5% на годишна база през март. Това е най-високото й ниво от декември 2008 г., като предварителните данни се оказаха доста над очакваната от икономисти годишна инфлация от 1,1% за март. През февруари индексът на потребителските цени в еврозоната отчете годишен ръст от 0,9 на сто.

Целта на Европейската централна банка е да поддържа стабилна инфлацията на ниво близко до, но под 2% на годишна база, за да се гарантира покупателната способност на единната валута.

Към 13:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3465 долара, като по време на днешната валутна търговия еврото поскъпва с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още