IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската икономика излезе от рецесията с 0,4% ръст

Окончателните данни за БВП показаха по-голяма добавена стойност в сектора на услугите и строителния сектор

13:10 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британската икономика излезе от рецесията с 0,4% ръст

Британската икономика излезе от рецесията през последното тримесечие на 2009 година с по-силен от очакваното ръст, което е добра новина за британския министър-председател Гордън Браун на фона на задаващите се парламентарни избори в страната в средата на тази година.

Брутният вътрешен продукт на страната се увеличава с 0,4% спрямо третото тримесечие на 2009 г. при предварителна оценка за ръст от 0,3%, предаде Bloomberg. Пазарните анализатори очакваха този ръст ще се потвърди от окончателните данни на британското статистическо бюро.

Корекцията се дължи на по-голямата добавената стойност от сектора на услугите, строителния сектор и селското стопанство. Правителствените разходи, както и тези на потребителите, също се увеличават в сравнение с третото тримесечие на 2009 г., докато спестяванията намаляват.

Техният дял от разполагаемия доход на домакинствата пада от рекордните за последните 11 години 8,4% през третото тримесечие до 7% за четвъртото. Това е първия спад в дела на спестяванията от средата на 2008 г. и е израз на по-добрите икономически нагласи на потребителите.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през четвъртото тримесечие е с 3,1% под стойността си за същия период на 2008 г. Британската икономика се свиваше в продължение на шест поредни тримесечия до края на септември, което се превърна в най-продължителната рецесия в следвоенния период на страната.

Британската лира поскъпва с 0,6% по време на днешната валутна търговия, като към 13:05 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5069 долара. Отделни данни показаха, че дефицитът по текущата сметка на страната се свива до 1,7 млрд. лири през четвъртото тримесечие, или 0,5% от БВП, което е най-малкото съотношение от началото на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още