IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската индустрия и потреблението на домакинствата се свиват

Безработицата обаче остава стабилна на ниво от 4,9% за втори пореден месец през февруари

09:33 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Японската индустрия и потреблението на домакинствата се свиват

Японската индустрия се сви два пъти повече от очакваното през февруари, а разходите на домакинствата за потребление неочаквано намаляха през същия месец. Това подчертава за пореден път трудния преход на японската икономика към възстановяването, което е застрашено и от упорстващата дефлация в страната.

В днешните икономически данни за Япония имаше и позитивна нотка, като безработицата остана на ниво от 4,9% за втори пореден месец през февруари. Това е най-ниската й стойност за последната близо една година, след като безработицата стигна своя пик от 5,6% през юли миналата година, предаде Bloomberg.

Индустриалното производство намалява с 0,9% на месечна база през февруари, а това е първият му спад за последните 12 месеца. През януари индексът на индустриалното производство на Япония се увеличи с 2,7% на месечна база. Икономистите очакваха по-малко понижение на индекса от 0,4% на месечна база.

Спадът в японското индустриално производство се дължи отчасти на свиването на износа за Китай през февруари заради почивните дни в страната по повод посрещането на лунната Нова година в средата на февруари. В сравнение с нивата си отпреди година обаче японската индустрия е нараснала с 31,3%.

Точно преди година обаче финансовата криза по целия свят достигна своя пик, което доведе до забавяне на икономическата активност и търговията по целия свят. Това, заедно с оживлението в световната икономика, обяснява силния годишен скок на индустриалното производство в Япония за миналия месец.

Отделни икономически данни показаха, че разходите на домакинствата за потребление са намалели с 0,5 на сто през февруари спрямо същия месеца на 2009 г. Това е първото им понижение за последните седем месеца, като икономистите предвиждаха разходите да нараснат с 1,5% на годишна база през февруари.

През февруари общо 250 хил. работни места в Япония са били закрити, което е по-малко в сравнение с 540 хил. позиции, които работодателите закриха през януари. Най-много са закритите работни места в публичния сектор, докато в медицинския и социалния сектор броят на заетите лица се увеличава.

Днешните данни не оказаха силно влияние върху курса на йената срещу долара, като двойката USD/JPY се котира на ниво от 92,48 йени за долар към 9:25 ч. българско време в сравнение с 92,52 преди тяхното публикуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още