IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Goldman Sachs и Citigroup се отказаха от залозите си срещу долара

Бъдещето изглежда все по-светло за щатската валута на фона на дефлацията в Япония и фискалната криза в Гърция

17:31 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs и Citigroup се отказаха от залозите си срещу долара

Стабилизирането на щатската икономика, ниската инфлация в страната и растящите цени на акциите на Wall Street са сред главните причини за ралито на щатския долар през последните четири месеца, пише Bloomberg. Фискалната криза в Гърция и дефлацията в Япония също превърнаха щатската валута в една от най-добрите алтернативи на валутните пазари през последните месеци.

Това е и причината щатските банки Goldman Sachs и Citigroup да се откажат от залозите си срещу долара през миналата седмица, след като те са им донесли близо 3% загуба. Прогнозите на валутните стратези за курса на щатския долар срещу 47-те валути, които Bloomberg следи, са се увеличили средно с 1,4% за месеца до 24 март, което е най-бързото темпо за последната една година.

Позитивните нагласи за долара са най-силно изразени при анализаторите на Royal Bank of Scotland, които очакват той да поскъпне с 22% до 1,10 долара за евро, в случай че Гърция изпадне в неспособност да изплаща своите дългове. В края на миналата седмица Европейският съюз помоли Международния валутен фонд (МВФ) да участва в плана за евентуалното спасяване на Гърция.

За силата на щатската валута допринасят и очакванията, че Федералният резерв ще изпревари другите големи централни банки, като тази в еврозоната и Япония, в повишението на основния лихвен процент. Според икономисти Фед ще вдигне лихвата преди 30 септември, докато за централните банки в еврозоната, Япония и Великобритания подобна стъпка не се очаква преди края на 2010 г.

Освен това прогнозите сочат, че американската икономика ще нарасне с поне два пъти по-бързи темпове от тази на Великобритания, еврозоната и Япония през тази година. Призракът на дефлацията тегне над японската икономика за 12 пореден месец през февруари, а междувременно финансовите проблеми на Гърция разкриха грешките, допуснати при създаването на еврозоната.

Данните през тази седмица се очаква да покажат, че американската икономика е разкрила 190 хил. нови работни места през март, което ще е рекорд за последните три години. Днес стана ясно, че основният измерител на инфлацията в САЩ – дефлаторът на потребителските разходи, остава стабилен през февруари, а потребителските разходи са се увеличили за пети пореден месец.

Щатският долар поскъпна срещу почти всички 16 основни валути през миналата седмица, с изключение на мексиканското песо. Доларовият индекс, който отразява курса на щатската валута срещу шест други основни валути, е нараснал с 1,2% през март, а това е четвъртият му пореден месечен ръст.

Точно преди една година приключи най-силното рали на долара за последните 28 години. В рамките на деветте месеца до март 2009 г. той поскъпна с рекордните за последните 20 години 21% заради кризата на доверие на финансовите пазари. След това последва 15-процентна обезценка през следващите девет месеца, докато Федералният резерв увеличаваше ликвидността в икономиката чрез покупки на ипотечни ценни книжа за 1,15 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още