IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потреблението в САЩ расте за пети пореден месец през февруари

По-големите разходи на домакинствата ще подкрепят американската икономика в началото на годината

16:35 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потреблението в САЩ расте за пети пореден месец през февруари

Разходите за потребление на американските домакинства са се увеличили за пети пореден месец през февруари, а това ще помогне за растежа на най-голямата икономика в света в началото на тази година.

Стойността на техните покупки се увеличава с 0,3% на месечна база през февруари, след като нараснаха с 0,4% през януари. Данните на Министерството на търговията съвпаднаха с пазарните очаквания.

В същото време личните доходи на потребителите остават на нивото си от януари, което означава, че по-голямото потребление през февруари е било за сметка на техните спестявания. Делът им от разполагаемия доход на потребителите пада от 3,4% през януари до 3,1% през февруари, което е най-ниското им ниво от октомври 2008 г.

Потребителските разходи на домакинствата са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт на САЩ и тяхното увеличение ще подкрепи възстановяването на икономиката през първото тримесечие.

В края на миналата седмица стана ясно, че щатската икономика е нараснала с 5,6% през последните три месеца на 2009 г., което е рекорден ръст за последните шест години. Това обаче се оказа по-малко от предварително обявения растеж от 5,9% на тримесечна база.

Дефлаторът на потребителските разходи, който показва промяната в цените на стоките и услугите, които са закупени от потребителите, се увеличава с 1,8% на годишна база, след като нарасна с 2,1 на сто през януари.

Той е предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията в САЩ. Ако се премахне влиянието на промените в цените на хранителните стоки и енергията, той отчита годишен ръст от 1,3%, което е по-малко от 1,5-процентното увеличение през януари.

Щатският долар поевтинява с 0,3% спрямо единната валута днес, след като в края на миналата седмица стигна най-високото си ниво от май 2009 г. от 1,3333 долара за евро. Към 16:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3450 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още