IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическото доверие в Европа си възвърна инерцията през март

Индексът на икономическото доверие стигна най-високото си ниво за последните близо две години

15:13 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в Европа си възвърна инерцията през март

Очакванията на потребителите и компаниите в Европа за перспективите пред икономиката стават все по-оптимистични, след като нарасналото търсене на вътрешния и международните пазари стимулира бизнес активността в частния сектор на Стария континент.

За това говори индексът на икономическото доверие, който стигна най-високото си ниво за последните близо две години и се приближи значително до средната си стойност в дългосрочен план. Той е добър ориентир за развитието на европейската икономика.

Стойността му нараства с 2 пункта до 99,6 за страните от Европейския съюз и с 1,8 пункта до 97,7 за тези от еврозоната през март. Данните се оказаха по-добри от очакваното от икономистите увеличение до 97,1 пункта.

Най-много се подобрява икономическото доверие в Германия, последвана от Полша и Великобритания. В същото време икономическите нагласи на потребителите и бизнеса в Португалия и Испания остават доста под средната си дългосрочна стойност, а тези в Гърция дори се влошават.

През миналата седмица стана ясно, че частният сектор в Европа се е разраснал с най-бързото си темпо за последните две години и половина през март.

От началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,5% срещу долара, като към 14:55 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3473 долара за евро. Еврото е поевтиняло с 9% срещу щатската валута за последните шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още