IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основната лихва в Румъния стигна ново историческо дъно

Централната банка на страната се надява да стимулира допълнително възстановяването на икономиката

14:19 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Основната лихва в Румъния стигна ново историческо дъно

Основният лихвен процент в Румъния се понижи за трети път от началото на тази година и падна до най-ниското си ниво в исторически план от 6,5%. По този начин централната банка на страната се надява да стимулира допълнително възстановяването на икономиката, която пострада от най-лошата си рецесия за последните 20 години, след като през 2009 г. бумът в строителния сектор и търговията изчезна.

Основната лихва се понижава с половин процентен пункт в сравнение с февруарската си стойност от 7%, което бе в унисон с пазарните очаквания, предаде Bloomberg. Годишната инфлация в страната се понижи от 5,2% през януари до 4,5% през февруари, след като поскъпването на румънската лея намали цените на вносните стоки, бензина, наемите и други потребителски стоки, които се оценяват в евро.

От Румънската централна банка отчитат намаляването на инфлацията и признаците за възстановяване на някои сектори като добър знак за перспективите пред икономиката, които обаче продължават да бъдат несигурни. Румъния получи заем от 20 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВ) и Европейската комисия през миналата година, за да посрещне плащанията по своите задължения.

МВФ замрази поредната вноска по заема през ноември 2009 г. заради политическата криза в страната и възобнови неговото изплащане през януари.

Според икономисти Румънската централна банка ще намали с още 100 базисни пункта основната си лихва през следващите два месеца, след което ще спре с разхлабването на своята парична политика.

През миналата седмица румънското правителство потвърди целта си да въведе еврото на 1 януари 2015 г. и запази прогнозата си за ръст на икономиката от 1,3% през тази година и 3,7% през следващата. То планира да намали своя бюджетен дефицит до 5,9% от брутния вътрешен продукт през тази година и 3% през следващата в сравнение със стойността му от 7,3 на сто от БВП през 2009 г.

Курсът на леята остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия, като към 14:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 4,0650 леи. През последния месец ле ята е поскъпнала с близо 1% срещу единната валута. Основният индекс на фондовата борса в Букурещ BET се понижава с 0,7% до 5966 пункта, но от началото на тази година той е нараснал с над 7 на сто.

Междувременно основният индекс на БФБ – София SOFIX се е понижил с близо 2% от началото на тази година, а широкият BG40 е изгубил 0,5% за последните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още