IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордният за последните 6 години ръст на БВП на САЩ се потвърди

Американската икономика се е разраснала с 5,6% през последното тримесечие на 2009 година

19:21 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордният за последните 6 години ръст на БВП на САЩ се потвърди

След като излезе от рецесията в средата на 2009 година, американската икономика продължи да расте и през четвъртото тримесечие, като се увеличи с 5,6%, предаде Bloomberg.

Отчетеният ръст н брутния вътрешен продукт се оказа по-малък от предварително обявения, но въпреки това си остава рекорден за последните шест години. В случай, че състоянието на пазара на труда се подобри, и работодателите започнат да наемат служители, щатската икономика ще може да продължи по пътя на възстановяването и през тази година.

Корпоративните печалби на компаниите са се увеличили с 31% на годишна база за трите месеца до 31 декември до 1,47 трлн. долара. Това е най-силният им ръст за последните 25 години.

Увеличението на брутния вътрешен продукт е по-малко от предварително обявеното заради корекцията на добавената стойност, създадена в строителния сектор. Освен тях надолу са ревизирани и данните за запасите от готова продукция, както и тези за потребителските разходи през четвъртото тримесечие на 2009 г.

В рамките на изминалата година щатската икономика се е свила с 2,4% на годишна база, което е най-силният спад от 1946 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още