IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Призракът на дефлацията продължава да тегне над японската икономика

Индексът на потребителските цени отчете отрицателен ръст за 12 пореден месец през февруари

09:51 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Призракът на дефлацията продължава да тегне над японската икономика

Призракът на дефлацията продължава да тегне над японската икономика, която пострада от най-тежката си рецесия от следвоенния период насам през последните две години. Индексът на потребителските цени отчете отрицателен ръст за 12 пореден месец през февруари, което показва, че възстановяването на втората по големина икономика на света ще бъде бавно и несигурно, предаде MarketWatch.

През февруари цените на потребителските стоки и услуги в страната се намират с 1,1% под нивата си от същия месец на миналата година. Дефлацията в Япония стигна своя пик през август 2009 г., малко след като рецесията в страната стигна връхната си точка. Тогава индексът на потребителските цени се понижи с 2,4% на годишна база, което се оказа рекорден спад, откакто статистиката се води.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва промените в цените на хранителните стоки и енергийните ресурси, намалява с 1,2% на годишна база през февруари. Той е по-добър ориентир за ценовите тенденции в страната, защото цените на изключените категории стоки са по-волатилни. Когато в една икономика е налице дефлация, реалните лихвени проценти се увеличават.

При наличието на дефлация домакинствата и бизнесът изплащат по-трудно взетите кредити. Освен това при намаляващи цени на стоките и услугите домакинствата обикновено решават да отложат покупките си в очакване цените да паднат още повече. Това на свой ред кара фирмите да ограничават производството си и да съкращават капиталовите разходи и работни места в отговор на намалялото търсене.

Министърът на финансите на Япония Наото Кан на няколко пъти прикани Японската централна банка да предприеме по-активни мерки за борба с дефлацията, която застрашава възстановяването на японската икономика. Японската централна банка прогнозира, че дефлацията в Япония ще се запази до началото на 2012 г. и се ангажира да поддържа „меката“ парична политика дотогава.

Следващата седмица предстои среща на Управителния съвет на Японската централна банка, като според пазарни анализатори основната лихва в Япония ще остане на ниво от 0,1% и през април. При номинален основен лихвен процент от 0,1% и годишна дефлация от 1,1% реалният лихвен процент всъщност става 1,2%, което го прави по-висок от основната лихва в САЩ и еврозоната.

В Токио индексът на потребителските цени, който се счита за ориентир за инфлацията на национално равнище, намалява с 1,8% на годишна база през март, повтаряйки спада си от февруари.

Данните от днес се оказаха в унисон с пазарните очаквания, като в сравнение с януари индексът на потребителските цени остава без промяна, а основният индекс на потребителските цени се понижава с 0,1 на сто.

Към 9:40 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 92,59 йени за долар, като курсът остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още