IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ ще запази занижените си критерии за рефинансиране до 2011 г.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише подкрепи Гърция, като смекчи тона си относно паричната политика на банката

13:03 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ ще запази занижените си критерии за рефинансиране до 2011 г.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише смекчи своя тон по отношение на паричната политика на банката на фона на растящите притеснения около фискалната криза в Гърция и възстановяването на европейската икономика.

Трише заяви, че ЕЦБ ще продължи да приема държавни ценни книжа с минимален кредитен рейтинг BBB- като обезпечение по спешните заеми, които отпуска на банките в еврозоната, и след 2010 г. Той заяви това по време на днешното си изказване пред Европейския парламент в Брюксел по повод приемането на годишния доклад за дейността на ЕЦБ, предаде Bloomberg.

Според финансови експерти днешното изявление на Жан-Клод Трише може да се приеме като приноса на ЕЦБ за разрешаването на кризата в Гърция. Гръцките облигации могат да станат негодни за обезпечение по операциите по рефинансиране на ЕЦБ през тази година, в случай че Moody's смъкне своята оценка за гръцките книжа до тази на останалите рейтингови агенции.

В случай че ЕЦБ възстанови критериите си за рефинансиране отпреди кризата, това би означавало, че гръцките банки няма да могат да използват гръцки държавни облигации като обезпечение срещу заеми от ЕЦБ. Това на свой ред може да изостри фискалната криза в страната и заплашва възстановяването на Европейския съюз от икономическата криза през тази година.

Трише загатна за първи път, че ЕЦБ може да възстанови традиционните си изисквания по операциите за рефинансиране на банките в еврозоната, на 12 март. По-рано през тази седмица той заяви, че не смята, че кредитният рейтинг на Гърция може да бъде намален през тази година. През декември Standard & Poor’s и Fitch намалиха своята кредитна оценка за Гърция до BBB+.

Третата голяма рейтингова агенция Moody's поддържа рейтинга на Гърция на ниво A2, но може да го намали с две нива до Baa1, в случай че Гърция не приложи бързо строгите мерки, които правителството прие, за да намали бюджетния дефицит на страната.

ЕЦБ първоначално занижи своите критерии по операциите за рефинансиране като начин за подпомагане на банките в еврозоната и за увеличаване на ликвидността в икономиката. В началото на следващата година обаче ЕЦБ планира да въведе график за постепенното увеличаване на лихвата, с която ще облага банките, предоставящи ценни книжа с по-нисък инвестиционен рейтинг като обезпечение.

По-рано днес данни на ЕЦБ показаха, че паричното предлагане в еврозоната се е свило два пъти повече от очакваното през февруари. Широкият паричен агрегат М3, който следи количеството на парите в обращение и на тези, депозирани в банките, отчита спад от 0,4% на годишна база, след като през януари отчете годишен ръст от 0,1 на сто. Кредитите, които банките в еврозоната са отпуснали на частния сектор са намалели с 0,4 на сто през последните 12 месеца.

Еврото отстъпи с цели 1,3% срещу щатския долар вчера, а днес курсът на двойката EUR/USD падна под 1,3300 долара за евро, което не се е случвало през последните десет месеца. Към 12:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3358 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още