IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото падна до историческо дъно срещу швейцарския франк

Единната валута губи позиции в навечерието на срещата на лидерите от ЕС в Брюксел

10:16 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото падна до историческо дъно срещу швейцарския франк

Курсът на еврото срещу швейцарския франк стигна най-ниската си точка в исторически план днес, след като притесненията, че Гърция ще бъде принудена да потърси финансова помощ от Международния валутен фонд, набраха сила преди започващата утре среща на върха в Европейския съюз.

Към 10:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4257 швейцарски франка, като за последните шест месеца франкът е поскъпнал с 6 на сто. По-рано днес единната валута се разменяше срещу 1,4233 франка, което е най-ниският курс от въвеждането на еврото в началото на 1999 г.

Това се случва, въпреки че ръководството на Швейцарската централна банка, начело с председателя й Филип Хилдебранд, е твърдо решено да не позволява швейцарската валута да поскъпне твърде много срещу еврото. За тази цел централната банка прибягва често до интервенции на валутните пазари, но валутни анализатори са на мнение, че нейната намеса е изгубена битка.

Износът заема централно място в швейцарската икономика, а държавите от еврозоната са най-големите пазари, където Швейцария изнася своите стоки. Това означава, че прекомерното поскъпване на франка ще оскъпи швейцарския износ и ще намали неговата конкурентоспособност, което на свой ред ще забави икономическото възстановяване на страната.

Според валутни анализатори допустимият за Швейцарската централна банка праг на курса на двойката EUR/CHF е над 1,45 франка за евро.

Еврото отстъпва не само срещу франка днес, но и срещу повечето основни валути, като курсът му срещу щатския долар падна до най-ниското си ниво за последните десет месеца от 1,3407 долара за едно евро. Повод за това станаха изказвания на политически лидери на Германия и Франция, които открито заявиха, че спасителният пакет за Гърция трябва да дойде по линия на МВФ.

Притесненията, че ЕС може да прибегне до външна помощ за разрешаването на бюджетните неволи на Гърция, разклатиха увереността на инвеститорите във възстановяването на световната икономика. Освен големия бюджетен дефицит на Гърция притесненията за скорошното затягане на паричната политика на водещите централни банки също хвърлиха сянка върху финансовите пазари.

Утре в Брюксел започва двудневна среща на лидерите на ЕС, след като в края на миналата седмица финансовите министри на страните от еврозоната се споразумяха за единна стратегия в рамките на ЕС, с която да се гарантира подпомагането на страна, изпаднала във финансови затруднения. Подробностите около него обаче засега остават неясни.

Еврото започна да отстъпва в края на ноември миналата година, като някои валутни анализатори дори предвиждат равенство с щатската валута до края на тази година. Заради гръцката криза икономистите предвиждат, че Федералният резерв може да изпревари Европейската централна банка с вдигането на лихвата през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още