IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шеф на Фед: Лихвената политика поставя Фед в „задънена улица”

Лихвата трябва да зависи от икономическите показатели, а не от решението за дълъг период на ниски нива, смята Джеймс Булард

17:03 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шеф на Фед: Лихвената политика поставя Фед в „задънена улица”

Реториката на американския Федерален резерв, която набляга на „удължен период” с лихви в близост до нула, поставя централната банка в задънена улица. Такова е мнението на президента на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард.

Според него сегашната реторика е твърде рестриктивна и ограничава действията на Фед, съобщава CNBC.

„Смятам, че реториката за удължения период ни поставя в задънена улица. Истината е, че вдигането на лихвата трябва да бъде в зависимост от икономическите данни”, посочва Булард.

Фед би трябвало да се вглежда в това как върви икономиката и как се отразява инфлацията на решението по въпроса кога да се вдигне лихвата. Пазарът на труда пък се възстановява, макар и бавно, уверен е специалистът.

„Очакваме данните за март да са силни и се надяваме през следващите два месеца отново да имаме силни данни”, посочва Булард.

Що се отнася до това как Фед да изтегли помощта си, специалистът посочва, че той лично предпочита да се стартира с разпродажба на активите, които са били изкупени по време на кризата и едва след това да се вдига лихвеният процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още