IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Паундът продължава да поевтинява заради мрачни икономически прогнози

Британските индустриалци очакват икономическия растеж да не прехвърли 1% през тази година

12:56 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Паундът продължава да поевтинява заради мрачни икономически прогнози

Британският паунд поевтинява за трети пореден ден срещу щатския долар, след като Конфедерацията на британската индустрия (CBI) предупреди, че възстановяването на британската икономика от кризата ще бъде бавно и мудно. Това е поредният аргумент за Английската централна банка да не променя основния лихвен процент в страната, който падна до рекордно ниското ниво от 0,5% преди година, пише Ройтерс.

Според индустриалците икономиката на страната няма да нарасне с повече от 1% през тази година. През миналата седмица Андрю Сентънс, който членува в Комитета за парична политика (MPC) на Английската централна банка, дори предупреди, че съществува риск от повторно свиване на икономиката през тази година. Новината понижи курса на британската лира с 1,5% срещу долара и с 1% срещу еврото в петък.

В същото време перспективите пред американската икономика изглеждат по-стабилни, а това засилва позициите на долара спрямо лирата. Към 12:50 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,4991 долара, като по-рано днес курсът падна до 1,4930, което е най-ниското ниво от 10 март насам.

От Конфедерацията на британската индустрия се опасяват, че в британската икономика липсва двигател на нейния растеж и това допълнително ще затрудни нейното възстановяване. Те очакват първите знаци за стабилизиране на икономиката чак през следващата година. Великобритания излезе от рецесията през последните три месеца на 2009 г., но темповете на възстановяване остават анемични.

От началото на тази година британската лира е поевтиняла с над 7% срещу долара и с 2% срещу еврото.

Инвеститорите се опасяват и от високото равнище на държавния дълг на Обединеното кралство, който достигна рекордни нива в края на миналата година. През това лято във Великобритания ще се проведат парламентарни избори, като според валутни стратези независимо от това кой спечели, паундът ще бъде големият губещ след изборите.

Бюджетният дефицит на Великобритания се равнява на 12,6% от брутния вътрешен продукт на страната и е един от най-високите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още