IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическото възстановяване на САЩ може да се забави през лятото

Индексът на водещите индикатори се повиши за 11-ти пореден месец през февруари, но едва с 0,1%

18:02 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото възстановяване на САЩ може да се забави през лятото

Индексът на водещите индикатори в САЩ, който е добър ориентир за развитието на щатската икономика през следващите шест месеца, нарасна за 11-ти пореден месец през февруари, но с минималните 0,1%.

Това загатва, че бизнес средата в САЩ ще продължи да се подобрява плавно и през идните месеци, но възстановяването от кризата на най-голямата икономика на света вероятно ще се забави през лятото.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 5,7% през последното тримесечие на 2009 г., което е най-силното му увеличение от 2003 година насам. Въпреки това американските работодатели продължиха да закриват работни места и в началото на тази година, макар и по-бавно спрямо 2009 г.

Индексът на водещите индикатори, който се изчислява от бизнес организацията с идеална цел Conference Board, постепенно губи своята инерция от миналата година, като се повиши с 0,3% на месечна база през януари, след като през декември нарасна с 1,2 на сто.

Данните на Conference Board оправдаха очакванията на пазарните анализатори за увеличение на индекса от 0,1% през февруари. Повишението му се дължи най-много на подобряването на лихвените спредове и паричното предлагане. В същото време средната продължителност на работната седмица и цените на акциите имат най-голям отрицателен принос за февруарската му стойност.

Според Кен Голдщайн, икономист на Conference Board, данните показват, че най-голямата въпросителна пред щатската икономика на този етап, е възстановяването на вътрешното потребление. Според него ако потребителското търсене не се увеличи, състоянието на пазара на труда ще остане лошо и новите работни места ще бъдат оскъдни през следващите няколко месеца.

Щатският долар поскъпва с 0,5% срещу еврото от началото на днешната валутна сесия и към 17:54 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3661 долара за евро.

През последните шест месеца щатската валута успя да поскъпне със 7% спрямо еврото предимно заради притесненията около фискалната криза в Гърция, които разклатиха доверието на инвеститорите в стабилността на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още