IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите очаквания за Швейцария се подобряват

Оценката на анализаторите за състоянието на икономиката се намира на най-високото си ниво от октомври 2008 г

12:53 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите очаквания за Швейцария се подобряват

Нагласите на професионалните инвеститори и финансовите анализатори за бъдещето на икономиката на Швейцария се подобриха през март, а индустриалното производство отчете много по-силен от очаквания ръст през последното тримесечие на 2009 г.

Индексът на икономическите очаквания на изследователския институт ZEW и швейцарската банка Credit Suisse се повиши до 53,8 пункта през март в сравнение с 52,5 пункта през февруари. Показателят е един от водещите ориентири за състоянието на икономиката на страната.

Когато стойността му е над 50 пункта това означава, че позитивните очаквания на инвеститорите и финансовите експерти за перспективите пред икономиката надделяват. Швейцарската икономика излезе от кризата през третото тримесечие на 2009 г. с ръст от 0,5% на тримесечна база, който се ускори до 0,7% през последните три месеца на миналата година.

Оценката на анализаторите за текущото състояние на икономиката се подобрява значително, като вече се намира на най-високото си ниво от октомври 2008 г., малко след като фалитът на Lehman Brothers доведе до срив на финансовите пазари и задълбочаване на икономическата криза.

Мнозинството от икономистите все още прогнозира, че основният лихвен процент в Швейцария няма да се промени през следващите шест месеца. Делът на анкетираните финансови експерти обаче, които очакват лихвата да се вдигне от сегашното си рекордно ниско ниво от 0,25%, се увеличава до 20,5%.

Значително от 71% до 60% намалява делът на финансистите, които смятат, че основният борсов индекс в Швейцария – Swiss Market, ще се повиши през следващите шест месеца спрямо сегашното си ниво.

По отношение на инфлацията в Швейцария финансовите анализатори са единодушни, че тя ще остане ниска в краткосрочен план.

Швейцарското правителство вдигна прогнозата си за икономиката през 2010 г. и вече очаква растеж на брутния вътрешен продукт от 1,4% вместо досегашните 0,7%. Средногодишната инфлация се очаква да възлезе на 0,8% през тази година.

През миналата седмица Швейцарската централна банка остави основния лихвен процент на ниво от 0,25 на сто за 12-ти пореден месец и също вдигна прогнозата си за икономиката.

По-рано днес стана ясно, че индустриалното производство в страната се е увеличило значително с 6,4% в рамките на последното тримесечие на 2009 г., след като нарасна с 3,5% през третото тримесечие. Износът на страната се увеличава с 3,3% на годишна база през февруари заради увеличеното търсене на швейцарски стоки в САЩ и Азия.

В резултат на това търговският излишък на Швейцария се увеличава с близо 84% на годишна база до 1,29 млрд. швейцарски франка (1,22 млрд. долара). За това допринася и намаляването на вноса, който отчита спад от 0,9% на годишна база през февруари.

Към 12:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4474 швейцарски франка, като курсът от началото на деня остава почти без промяна. През последните шест месеца обаче швейцарският франк е поскъпнал с 4,5 на сто спрямо единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още