IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експортно-ориентираните отрасли ще подкрепят немската икономика

Машиностроенето, химическата промишленост и металургията ще стимулират икономическия растеж на Германия

13:26 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Експортно-ориентираните отрасли ще подкрепят немската икономика

Професионалните инвеститори и финансови анализатори в Германия смятат, че експортно-ориентирани отрасли, като машиностроенето, химическата промишленост и металургията, ще подкрепят растежа на немската икономика, която ще продължи да се възстановява бавно през следващите шест месеца.

Това показа последното проучване на на изследователския институт ZEW на нагласите на финансовите експерти в страната относно икономиката. Индексът на икономическото доверие на ZEW се понижава до 44,5 пункта през март спрямо 45,1 за февруари, като стойността му намалява за шести пореден месец.

Това отразява техните опасения, че темпото, с което се възстановява най-голямата икономика в Европа, ще се забави през тази година. Икономическите нагласи на инвеститорите са ориентир за състоянието на немската икономика, защото те са добре информирани за нея заради естеството на своята работа.

Предварителните прогнози бяха за още по-голямо понижение на индекса до 43,5 пункта през март. Все пак показателят остава доста над средната си дългосрочна стойност от 27,2 пункта.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се равнява на 20% от БВП на целия Европейски съюз (ЕС), като страната е основен търговски партньор на повечето европейски страни, в това число и България. Немската икономика отчете нулев ръст през последното тримесечие на 2008 г., след като нарасна с 0,7% в рамките на предишните три месеца.

Другият индекс на института ZEW, който следи оценката на професионалните инвеститори за сегашната икономическа ситуация в Германия, се повиши с 2,9 пункта до минус 51,9 пункта. Данните показаха още, че индексът на икономическите очаквания на инвеститорите за еврозоната пада с 2,3 пункта до 37,9, а този за настоящата бизнес среда се повишава с 0,8 пункта до -61,3.

Междувременно окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната през февруари показаха, че индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,3% на месечна и 0,9% на годишна база. По този начин инфлацията се понижи, след като през януари животът в 16-те страни, които използват еврото, поскъпна с 1% на годишна база.

Курсът на еврото спрямо щатския долар се повишава минимално с 0,1% по време на днешната валутна сесия и към 13:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3695 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още