IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарската икономика ще се възстанови по-бързо от тази на еврозоната

Швейцарското правителство вече очаква два пъти по-голям икономически ръст от 1,4% през тази година

10:05 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарската икономика ще се възстанови по-бързо от тази на еврозоната

Икономическото възстановяване на Швейцария набира скорост и алпийската страна ще изпревари своите европейски съседи по темпове на растеж на брутния вътрешен продукт през тази година.

Това стана ясно от последния тримесечен доклад на Държавния секретариат по икономическите въпроси в Швейцария (SECO). Той показа, че швейцарското правителство е повишило своята прогноза за растежа на икономиката и вече очаква увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,4% през тази година и 2% през следващата.

В своя декемврийски доклад правителството предвиждаше икономически ръст от 0,7% през тази година и 2% през 2011 г., предаде Ройтерс. SECO повишава и своята прогноза за инфлацията, като очаква тя да се увеличи до 0,8% през 2010 г.

Според икономистите на SECO растежът на БВП на Швейцария ще бъде силен през тази година и ще бъде подкрепен не само от увеличението на износа, но и от нарастването на потреблението на вътрешните пазари и подобряването на пазара на труда.

Все пак швейцарското правителство предупреждава, че има риск икономическото възстановяване да се забави след изчезването на ефекта от солидните монетарни и фискални стимули на централните банки и правителствата. Освен това то прогнозира икономиката на Европа да остане в застой през тази година.

Швейцария обаче е зависима от възстановяването на страните от еврозоната, които са основен търговски партньор на страната. В рамките на изминалата година икономиката на страната се сви с 1,5%, което е най-големият спад на БВП от 1975 г. насам.

През миналата седмица Швейцарската централна банка остави основния лихвен процент на ниво от 0,25 на сто за 12-ти пореден месец и също вдигна прогнозата си за икономиката. Паричната институция вече очаква 1,5% ръст на брутния вътрешен продукт през тази година, като смята, че търсенето на работна ръка е започнало да расте.

Според централната банка годишната инфлация може да премина заложения таван от 2% през 2012 г. Нейното ръководство, начело с председателя Филип Хилдебранд, е твърдо решено да не позволява прекомерно поскъпване на швейцарската валута срещу еврото. Валутни анализатори смятат, че допустимият праг на курса на двойката EUR/CHF е над 1,45 франка за евро.

Швейцарската валута поскъпва с над 4% спрямо еврото през последните шест месеца. Това се дължи от една страна на по-бързото възстановяване на швейцарската икономика, а от друга на фискалната криза в Гърция, която разклати доверието на инвеститорите в стабилността на еврозоната.

Към 9:55 ч. българско време евро евро се разменя срещу 1,4212 франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още