IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатската индустрия се разраства за осми пореден месец

Продукцията на мините и на компаниите за комунални услуги се увеличава заради студеното време през февруари

16:21 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатската индустрия се разраства за осми пореден месец

Повишено търсене на компютри и комуникационна техника стана причина индустриалното производство на САЩ да се увеличи за осми пореден месец през февруари. Това е знак за увеличаването на разходите на бизнеса и възстановяването на най-голямата икономика на света от рецесията, пише Bloomberg.

Производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в САЩ е с 0,1 на сто по-голямо в сравнение с януари, когато нарасна силно с 0,9% на месечна база. Данните на Федералния резерв бяха по-добри от очаквания от анализаторите нулев ръст на индекса на индустриалното производство.

Свиването на дейността в автомобилния сектор обаче намалява стойността на фабричното производство с 0,2% на месечна база, като за това допринасят и снежните бури в страната през февруари. Фабриките вероятно ще компенсират изоставането през този месец заради увеличеното търсене.

Малко по-рано днес друг важен показател за състоянието на производствения сектор на САЩ показа, че бизнес активността във фабричния сектор на североизточните щати расте и през март, макар и с по-бавни темпове в сравнение с предишните няколко месеца. Индексът на Нюйоркския клон на Федералния резерв се понижи от 24,9 до 22,9 пункта, но остана в позитивната зона над нулата за осми месец.

Икономическите данни от днес показаха още, че компаниите в САЩ вече използват 72,7% от всичките си налични производствени мощности през февруари. През януари степента на оползотворяване на техния производствен капацитет възлезе на 72,5% при средна стойност за последните 20 години от 80%.

Продукцията на компаниите за комунални услуги в САЩ се увеличава с 0,5% през февруари главно заради необичайно ниските температури през този месец. Производството на минните компании, включително и на тези, които добиват петрол, нараства още по-силно с 2% на месечна база.

За трети пореден месец през февруари расте производството на бизнес оборудване заради увеличеното търсене на компютри, процесори и телекомуникационно оборудване. Във фабричния сектор се създават около 12% от брутния вътрешен продукт на САЩ, който е на стойност над 14 трлн. долара.

Към 16:10 ч. българско време щатският долар поскъпва с половин процент спрямо еврото, като двойката EUR/USD се котира на ниво 1,3699 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още