IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Паундът е подложен на атаки, по-силни от ударите на Сорос през 1992 г.

Фючърсната търговия показва, че спекулантите са настроени силно негативно към британската валута

14:16 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Паундът е подложен на атаки, по-силни от ударите на Сорос през 1992 г.

Британският паунд е подложен на най-силните атаки досега, като натискът надминава дори ударите, които милиардерът Джордж Сорос нанесе на лирата през 1992 година. Тогава той спечели 1 млрд. долара от залози срещу лирата и принуди британското правителство да извади страната от валутния механизъм преди създаването на еврото.

Като цяло 2010 година започна доста слабо за британската валута, която е изгубила близо 7 на сто от януари досега. Спадът обаче може да продължи още, поне ако се съди по залозите, които се правят при фючърсната търговия, предава Bloomberg.

През злополучната 1992 година британската валута поевтиня с 19 на сто, припомня агенцията.

Анализаторите на BNP Paribas очакват спад от още 13 на сто за лирата до ниво от около 1,31 долара за лира към края на 2010 година. Като основна причина за това се посочват бюджетните проблеми на Великобритания, които карат страната да заема все повече и повече средства.

През настоящата фискална година, която приключва в края на март, британското правителство е емитирало облигации за 225,1 млрд. лири. Само през януари обаче чуждестранните инвеститори са продали британски облигации за 1,49 млрд. лири, с което се илюстрират притесненията около състоянието на бюджета на страната.

Към 2 март пък хедж фондове и големи спекуланти са имали открити 67 549 фючърсни контракта, залагащи на спад в курса на британската валута. Толкова мечи настроения не е имало от старта на статистиката през януари 1986 година.

Нетните къси позиции пък са били средно 60 548 ба седмица за петте седмици до 9 март. За сравнение по време на атаките на Сорос през 1992 г. нетно е имало по средно 7 200 фючърсни контракта, залагащи на спад на британската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още