IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай отрича валутата му да е подценена

Премиерът на страната е категоричен, че валутата на страната не е оценена справедливо

08:58 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай отрича валутата му да е подценена

Китайският премиер Вън Дзябао отхвърли критиките, че страната поддържа подценен валутен курс, за да оказва подкрепа на износа си.

Според него запазването на стабилен валутен курс „допринася значително“ за глобалното възстановяване от икономическата криза.

В изказване по време на заключителната годишна сесия на парламента Вън Дзябао посочи, че напрежението в отношенията със САЩ в последно време са изцяло по вина на Вашингтон. Като примери за това той посочи продажбата на оръжие на Тайван, както и посещението на Далай Лама в Белия дом, предава ВВС.

Премиерът на Китай е убеден, че валутата на страната не е подценена.

„Противопоставяме се на всички страни, занимаващи се с размахване на пръст или налагащи драстични мерки, за да принудят други държави да повишат курсовете на валутите си“, заяви Дзябао.

Така той отговори на зачестилите критики от страна на САЩ и други развити страни по отношение на валутния курс на юана. Според някои от оценките на американски организации курсът на юана е с около 40 на сто по-нисък от реалната му пазарна стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още