IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската индустрия се оживи през януари

Индустриалното производство в ЕС и еврозоната отчете първият си ръст на годишна база от април 2008 г. насам

13:08 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската индустрия се оживи през януари

Индустриалното производство в 27-те страни, които членуват в Европейския съюз, се е увеличило силно през януари, а междувременно индустрията на 16-те държави от еврозоната е постигнала най-силния си месечен ръст, откакто статистиката за него започва да се води през 1990 г.

Оживлението в индустриалния сектор се дължи главно на увеличеното производство на електроенергия. Това показаха днешните данни на Евростат, които се оказаха два пъти по-добри от прогнозираното и са окуражаваща новина за възстановяването на европейската икономика от кризата.

Индексът на индустриалното производство, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, се е повишил с 1,8% на месечна база в страните от Европейския съюз. Това е шести пореден ръст на индекса, който е подкрепен от увеличаващото се производство на енергия, капиталови стоки и потребителски стоки с дълготрайна употреба.

Междувременно индустрията на страните от еврозоната се разраства с 1,7% през януари, което също е шести пореден месечен ръст. Енергийният сектор отново има най-голям принос за увеличението, следван от производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба.

Примери за потребителски стоки с дълготрайна употреба са леките автомобили, електроуредите, бизнес оборудването, електронната техника, домашно обзавеждане и др.

В сравнение с януари 2009 г. индустриалното производство в ЕС отчита ръст от 1,5 на сто, а за страните от еврозоната увеличението възлиза на 1,4 на сто. По този начин индексът на индустриалното производство отчита първия си ръст на годишна база от април 2008 г. насам, което е знак за обрат в европейската индустрия.

За сравнение, през декември показателят се понижи с 4,1% както за за страните от ЕС, така и за тези от еврозоната.

Икономиката на еврозоната отчете ръст от 0,1% през последното тримесечие на 2009 г. Безработицата се задържа на най-високото си ниво за последните 11 години от 9,9% през януари, като над 15 млн. души в еврозоната са били без работа в началото на годината.

Еврото поскъпна след добрите данни за индустриалното производство и към 13:05 ч. българско време се разменя срещу 1,3758 долара. От началото на днешната валутна сесия еврото е поскъпнало с 0,6%, но за последните шест месеца е отстъпило с над 6% спрямо щатските пари заради фискалната криза в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още