IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Япония се очертава удвояване на програмата за спешно кредитиране

Много е вероятно централната банка да прибегне до ново разхлабване на паричната политика заради упорстващата дефлация

09:36 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
В Япония се очертава удвояване на програмата за спешно кредитиране

Централната банка на Япония може да прибегне до удвояване на размера на програмата за увеличаване на ликвидността в икономиката чрез отпускането на спешни заеми на търговските банки. През декември се наложи Японската централна банка да въведе нови мерки за разхлабване на паричната политика в размер на 10 трлн. японски йени (111 млрд. долара), предаде MarketWatch.

От публикация в японския вестник Nikkei обаче става ясно, че по време на двудневната си среща през следващата седмица ръководството на централната банка ще се съсредоточи върху предложението да се удвои мащаба на програмата за спешно кредитиране, в рамките на която монетарната институция отпуска тримесечни заеми на японските банки при фиксиран лихвен процент от 0,1%.

Предложението е дошло от членове на управителния съвет на банката, като се очертава, че все повече от тях ще настояват за ново разхлабване на паричната политика, за да покажат готовност да избавят Япония от упорстваща дефлация в страната. Ако те не надделеят, не е изключено вземането на подобно решение да се отложи до април, за да се оцени през това време ефектът от досегашните мерки.

Сумата от 10 трлн. йени е била изчерпана до края на февруари, като според представители на съвета за парична политика на Японската централна банка нейният размер трябва да се удвои до 20 трлн. йени.

В случай че предложението бъде одобрено, Японската централна банка ще бъде единствената, която продължава да разхлабва паричната си политика в момент, в който повечето централни банки по света започнаха да затягат своята.

Икономическите данни от вчера показаха, че икономиката на Япония е отчела по-слаб от очакваното ръст през последното тримесечие на 2009 г., а дефлаторът на брутния вътрешен продукт е отчел рекорден спад от 2,8% на годишна база. Този индикатор показва изменението на цените на всички стоки и услуги, включени в брутния вътрешен продукт.

Японската йена поевтинява с 0,1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия и към 9:30 ч. българско време двойката USD/JPY се котира при ниво от 90,63 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още