IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономически ръст от 1,5% очаква централната банка на Швейцария

Монетарната институция отложи затягането на паричната политика заради несигурното възстановяване на икономиката

15:48 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономически ръст от 1,5% очаква централната банка на Швейцария

Швейцарската централна банка вдигна своите прогнози за възстановяването на икономиката на страната и вече очаква по-голям ръст на брутния вътрешен продукт от 1,5% в рамките на тази година в сравнение с предвидените през декември 0,5% - 1%. 

Въпреки признаците за възстановяването на икономиката на страната от най-тежката рецесия за последните три десетилетия централната банка отложи затягането на паричната си политика.

Основният лихвен процент в страната, който отразява лихвите на лондонския междубанковия пазар по тримесечни депозити в швейцарски франкове, остава на рекордно ниското ниво от 0,25 на сто за 12-ти пореден месец, предаде Wall Street Journal.

Освен че понижи значително лихвените ставки, Швейцарската централна банка многократно прибегна и до неочаквани интервенции на валутните пазари, за да понижи курса на местната валута спрямо еврото. По време на днешното заседание ръководството на банката отново подчерта, че няма да допусне рязко поскъпване на франка спрямо еврото.

Това директно се отразява върху конкурентоспособността на местните производители в краткосрочен план, защото прави продукцията им по-евтина на външните пазари.

Швейцария излезе от кризата през през третото тримесечие на 2009 г., след което икономиката ускори своя ръст до 0,7% на тримесечна база през четвъртото.

Според Швейцарската централна банка икономиката на страната ще нарасне с 1,5% през тази година, но това ще зависи до голяма степен от състоянието на световната икономика. Инфлацията може да възлезе на средно 0,7% през тази година и 0,9% през 2011 г.

Швейцарският франк поскъпна до 1,4606 франка за евро по-рано днес, което е най-високото му ниво откакто централната банка започна да се намесва на валутните пазари през март 2009 г.

От началото на тази година франкът е поскъпнал с 1,5% спрямо еврото, като голяма роля за това изигра фискалната криза в Гърция, която засили опасенията за дестабилизиране на еврозоната.

Към 15:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4618 франка.

През декември 2009 г. Швейцарската централна банка съобщи, че ще спре изкупуването на корпоративни облигации като част от мерките за увеличаване на ликвидността в банковата система и за насърчаване на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още