IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Япония с по-слаб ръст от очакваното

Високата дефлация застрашава възстановяването на японската икономика

10:51 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Япония с по-слаб ръст от очакваното

Икономиката на Япония отчете по-слаб от очакваното ръст през четвъртото тримесечие на 2009 г., след като японските компании ограничиха своите разходи и запасите си от готова продукция, а дефлацията в страната продължи да се усилва.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония е нараснал с 0,9 на сто спрямо третото тримесечие на 2009, което е под първоначално обявеното през февруари увеличение от 1,1 на сто, предаде Bloomberg.

Дефлаторът на БВП, който показва изменението на цените на всички стоки и услуги, включени в брутния вътрешен продукт, отчита рекорден спад от 2,8% на годишна база. Това означава, че високата дефлация в страната застрашава възстановяването на нейната икономика.

Инструментите, с които правителството и централната банка на Япония могат да се борят с дефлацията, обаче са ограничени заради рекордната задлъжнялост на държавата и рекордно ниското ниво на нейния основен лихвен процент, който е близо до нула от декември 2008 г. насам.

Държавният дълг на Япония е близо 120% от нейния БВП, което стана причина страната да изгуби своя топ инвестиционен рейтинг (ААА) през 2009 г. Въпреки това обаче японското правителство продължава да се финансира при ниски лихвени проценти между 1% и 2% главно заради това, че основни купувачи на японските държавни ценни книжа са спестовните японски граждани.

Слабото място за японската икономика са разходите на бизнеса, а централна роля за възстановяването й продължават да играят правителствените разходи и мерките за насърчаване на бизнес активността.

Възстановяването на капиталовите инвестиции има ключово значение за подобряване на състоянието на японската икономика. Те се увеличават с 0,9% през последното тримесечие на 2009 г., а междувременно износът нараства с 5% на тримесечна база.

Японската йена поевтинява с 0,1% спрямо щатския долар днес и към 10:30 ч. българско време двойката USD/JPY се котира при ниво от 90,43 йени за долар. За последните 12 месеца доларът е поскъпнал с над 7% спрямо японската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още