IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия е създала над 11 хил. нови места на пълен работен ден за месец

От август 2009 г. досега икономиката на страната е разкрила близо 200 хил. нови работни места

09:57 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия е създала над 11 хил. нови места на пълен работен ден за месец

Австралийската икономика е разкрила 11 400 нови позиции на пълен работен ден през февруари, но това не се оказва достатъчно, за да спре увеличението на нивото на безработица.

Тя се повишава до 5,3% през февруари спрямо ревизираните надолу 5,2% през януари, показаха данни на Австралийското бюро по статистика.

Междувременно броят на австралийците, които са били ангажирани на непълен работен ден, намалява с 11 хил. до 3,311 млн. души. За сравнение броят на хората, работещи на пълен работен ден, е бил 7,66 млн.

По този начин нетната промяна в броя на новите работни места, които са били разкрити през февруари, възлиза на 400, като това е най-слабото увеличение за последните седем месеца. Пазарните анализатори очакваха много по-голямо увеличение в рамките на около 15 хил.

Австралия е единствената икономика от групата на Г-20, която успя да избегне рецесия през последните две години и започна да расте още през пролетта на миналата година. От август 2009 г. икономиката на страната е създала близо 200 хил. нови работни места.

Австралийската централна банка започна да увеличава своя основен лихвен процент през октомври 2009 г., като след това последваха още три повишения през ноември, декември и март тази година. В момента той се намира на ниво от 4%.

Днешните данни за повишението на безработицата през февруари могат да накарат централната банка да се въздържи от ново увеличение на лихвата в началото на април, за да оцени ефекта от предишните корекции на основния лихвен процент в страната.

Курсът на австралийския долар спрямо щатския остава без промяна от началото на деня и към 9:50 ч. българско време двойката AUD/USD се котира на ниво от 0,9152 щатски долара за един австралийски.

През последните шест месеца австралийската валута е поскъпнала с над 6 на сто спрямо щатската, а за последните 12 месеца поскъпването й възлиза на внушителните 43%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още