IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската икономика расте, но бавно

БВП на страната вероятно няма да подобри своя ръст от 0,3%, който бе отчетен през четвъртото тримесечие

18:13 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британската икономика расте, но бавно

Британската икономика продължава да расте с бавни темпове, след като излезе от най-продължителната си рецесия за последните шест десетилетия в края на 2009 г. Според последния доклад на Националния институт за икономически и социални проучвания в Обединеното кралство (NIESR) брутният вътрешен продукт на страната (БВП) е нараснал с 0,3% за периода от декември до февруари.

Съпоставката е в сравнение с трите месеца от септември до ноември, предаде BBC. Предишните данни на NIESR показаха увеличение на БВП с 0,6% за тримесечието до края на януари, като забавянето на темпа на ръст се дължи на необичайно студеното време в началото на тази година, което допринесе за спада на активността в сектора на производството и услугите през последните месеци.

По-рано днес официалните статистически данни показаха, че британската индустрия се е свила с 0,4% на месечна база през януари, а фабричното производство отчита още по-силен спад от 0,9% на месечна база. Това загатва, че икономиката на страната вероятно няма да успее да подобри своя ръст от 0,3%, който бе отчетен през четвъртото тримесечие на миналата година.

Според експертите на NIESR Великобритания няма да успее да стигне своя последен икономически пик от 2008 г. преди 2013 г.

Британската лира поевтинява с 0,5% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия и към 18:05 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,4921 долара за лира. Лирата се е обезценила с повече от 9 на сто спрямо долара през последните шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още