IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на Великобритания се срина с 1,4 млрд. лири за месец

Търговският дефицит на страната нараства до рекордните за последните 17 месеца 8 млрд. лири през януари

14:44 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на Великобритания се срина с 1,4 млрд. лири за месец

Износът на стоки от Великобритания намаля с 1,4 млрд. британски лири в рамките на януари, в резултат на което отрицателното салдо по търговския баланс на страната неочаквано се разрасна до най-високата си стойност за последните 17 месеца.

Това се дължи главно на големия спад в износа на продукти на химическата промишленост и показва, че поевтиняването на лирата засега не допринася за конкурентоспособността на британските стоки.

Стойността на британския износ намалява рязко с 6,9% през януари спрямо декември, а междувременно вносът на стоки се свива по-слабо с 1,6% на месечна база. Търговският дефицит на страната нараства от 7 до 8 млрд. лири, което е рекордна стойност от август 2008 г., предаде Bloomberg.

Икономистите очакваха отрицателното салдо от търговията със стоки да намалее до 6,9 млрд. лири.

Според Английската централна банка британската икономика не е успяла да се възползва от слабостта на местната валута, която е поевтиняла с около 25% срещу останалите основни валути през последните пет години. Засега правителството на страната не успява да увеличи ролята на износа за възстановяването на британската икономика от кризата.

Британската лира поевтинява с над 0,6% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия, като към 14:40 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,4972 долара за една лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още