IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немската индустрия расте, както и доверието на инвеститорите в еврозоната

Необичайно ниските температури в началото на годината обаче стават причина за остър спад в строителния сектор на Германия

14:22 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Немската индустрия расте, както и доверието на инвеститорите в еврозоната

Индустриалното производство на Германия, което е източник на една трета от брутния вътрешен продукт на страната, нарасна за втори път през последните три месеца през януари. Отчетеният месечен ръст от 0,6% се оказа два пъти по-малък от очакваното, но все пак е добър знак за постепенното възстановяване на най-голямата европейска икономика от рецесията през миналата година.

Фабричният сектор на Германия се разраства с 0,9% през януари, като той е източник на голяма част от износа на страната, който се състои предимно от автомобили, машини, метали и химически изделия. В същото време обаче необичайно ниските температури в началото на годината стават причина за остър спад в строителния сектор на страната в размер на 14,3% на месечна база.

Индексът на индустриалното производство в Германия, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, се понижи с 1% през декември, след като през ноември нарасна с 0,7% на месечна база. Около 30% от населението на страната намира заетост в отраслите на индустриалното производство, в което ключова роля имат малките и средни предприятия.

Икономиката на Германия отчете нулев ръст през последните три месеца на 2009 г. спрямо предходното тримесечие, след като свиването на разходите на бизнеса и на потребителите заличи увеличението на износа. Малко след това данните на изследователския институт IFO показаха, че икономическите нагласи на потребителите в Германия са се влошили за пети пореден месец през февруари.

Икономическите данни за Европа от днес показаха още, че доверието на професионалните инвеститори в икономиката на еврозоната се е повишило повече от очакваното през март. Това показа индексът на пазарния институт Sentix, който се повиши от -8,2 пункта през февруари до -7,5 пункта през март. Това се оказа повече от прогнозираното от пазарните анализатори увеличение до -8 пункта.

Еврото поскъпва с леко с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 14:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3647 щатски долара. От началото на тази година единната валута се е обезценила с близо 5% спрямо щатския долар и със 7% спрямо канадския долар, като причина за поевтиняването на еврото стана фискалната криза в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още