IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в САЩ се застоя на ниво от 9,7% за втори пореден месец

Общият брой на всички безработни американци възлиза на 14,9 млн. души в края на февруари

15:57 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в САЩ се застоя на ниво от 9,7% за втори пореден месец

Безработицата в САЩ остана на ниво от 9,7% за втори пореден месец през февруари, след като броят на работните места в неселскостопанските отрасли на щатската икономика намаля по-малко от очакваното. Заетостта в строителния и информационния сектор продължава да намалява, но в същото време броят на работните места в доминиращия икономиката сектор на услугите се е увеличил през изминалия месец.

От месечния доклад на Бюрото по трудова статистика в САЩ стана ясно, че тежките снежни бури и зимни условия в някои части на страната може да са имали негативно влияние върху заетостта и отработените часове в някои отрасли на икономиката през февруари. Те са принудили някои работодатели да закрият временно своето производство, но ефектът от студеното време не може да се определи с точност.

Общият брой на всички безработни американци достига 14,9 млн. души в края на февруари, като остава почти без промяна в сравнение с януари. От тях 6,1 млн. са трайно безработни, т.е. търсили са активно работа в продължение на поне 27 седмици. От началото на икономическата криза в САЩ през декември 2007 г. около 8,4 млн. души са изгубили работата си, а безработицата превиши 10% в края на 2009 г.

Въпреки че американската икономика започна да расте в средата на 2009 г., състоянието на пазара на труда в страната остава лошо. Заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката намалява през последните 27 месеца, с изключение на декември 2009 г., когато броят на работните места се увеличи с 4 хил. Това показва, че компаниите в САЩ все още не са склонни да наемат нови служители.

Вчера стана ясно, че заради големите съкращения на персонал производителността на труда в САЩ се е увеличила с 3,8% през 2009 г., което е най-големият годишен ръст от 2002 г. насам. Увеличаването на производителността на труда, заедно с намаляването на разходите за работна ръка за производството на единица продукция, увеличава значително конкурентоспособността на щатската икономика.

Пазарните анализатори очакваха безработицата в САЩ да се повиши до 9,8% през февруари, а броят на заетите в икономиката лица да намалее повече с 56 хил.

Към 15:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3573 долара, като курсът остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия. От началото на тази година доларът е поскъпнал с над 5% срещу еврото, а преднината му от края на ноември миналата година досега възлиза на повече от 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още