IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителността на труда в САЩ става все по-голяма

Това, заедно с намаляването на разходите за труд, прави щатската икономика по-конкурентоспособна

16:50 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Производителността на труда в САЩ става все по-голяма

Производителността на служителите, ангажирани в отраслите на американската икономика, продължи да расте с много бързи темпове през последното тримесечие на 2009 г. Количеството на продукцията, която е произведена за единица време от един служител, нараства с 6,9% спрямо третото тримесечие, когато се увеличи още по-силно с 8,2% на тримесечна база.

По този начин производителността на труда в САЩ нараства с 3,8% през 2009 г., което е най-големият годишен ръст от 2002 г. досега. Окончателните данни на Бюрото по труда в САЩ показаха още, че разходите на работодателите за труд падат с 5,9% през четвъртото тримесечие на 2009 г., след като се понижиха със 7,6% през третото тримесечие на 2009 г.

В рамките на 2009 г. разходите на работодателите за единица труд намаляват с 1,7% на годишна база, което е най-големият спад, откакто статистиката започва да се води преди шест десетилетия.

Увеличаването на производителността на труда в САЩ, заедно с намаляването на разходите за работна ръка, прави щатската икономика много по-конкурентоспособна.

Междувременно стана ясно, че новите молби за помощи при безработица са намалели с 29 хил. до 469 хил. през седмицата до 27 февруари. Данните бяха в унисон с пазарните очаквания. Броят на т. нар. трайно безработни лица в САЩ в намалял със 134 хил. до 4,5 млн. за седмицата до 20 февруари. В тази категория попадат хората, които са получавали поне две седмици помощи за безработица.

Американската икономика се разрасна повече от очакваното с 5,9% през последното тримесечие на 2009 г. Утрешните данни за пазара на труда вероятно ще покажат, че безработицата в страната се е повишила от 9,7% до 9,8% през февруари. Икономистите прогнозират, че още 56 хил. работни места в САЩ са били закрити през изминалия месец. От началото на кризата през декември 2007 г. 8,4 млн. работни места в САЩ са били закрити.

Към 16:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3648 долара, като от началото на годината щатската валута е поскъпнала с 4,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още