IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И в еврозоната отложиха затягането на паричната политика

Основният лихвен процент в еврозоната остава на ниво от 1% за десети пореден месец

15:49 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
И в еврозоната отложиха затягането на паричната политика

Подобно на Английската централна банка, Европейската централна банка също се въздържа от промени в своята експанзивна парична политика. Основният лихвен процент в еврозоната остава на ниво от 1% за десети пореден месец през март, след като икономиката на 16-те страни, които използват еврото като средство за разплащане, отчете минимален ръст от 0,1% през последното тримесечие на 2009 г.

За да насърчи възстановяването на европейската икономика, монетарната институция смъкна основаната лихва до сегашното й рекордно ниско ниво през май 2009 г., след което прибегна и до увеличаване на ликвидността в икономиката. За тази цел централната банка започна да предоставя неограничени заеми на търговските банки в еврозоната за срок от една година и при фиксиран лихвен процент от 1%.

През декември обаче Европейската централна банка реши да премахне фиксирания лихвен процент, по който се отпускат заеми на търговските банки, и да премине отново към пазарен лихвен процент. Малко по-късно днес се очаква пресконференцията на ръководството на централната банка, по време на която сред най-често задаваните въпроси ще бъдат тези за големия бюджетен дефицит на Гърция.

Безработицата в еврозоната се задържа за втори пореден месец на най-високото си ниво за последните 11 години през януари. Тя възлиза на 9,9%, като повече от 15 млн. души в 16-те страни от еврозоната са били без работа в началото на тази година.

Към 15:45 ч. българско време еврото поевтинява с 0,2% спрямо долара и двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3663 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още