IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Годишнина за рекордно ниските лихвени нива във Великобритания

Паузата в паричната политика на Английската централна банка продължава за четвърти месец

14:08 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Годишнина за рекордно ниските лихвени нива във Великобритания

Неясните икономически перспективи пред британската икономика накараха Английската централна банка да остави основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 0,5 на сто за 12-ти пореден месец.

От съобщението на интернет страницата на централната банка става ясно, че няма да има промени и в програмата за увеличаване на ликвидността в икономиката на стойност 200 млрд. британски лири.

Програмата изтече в края на февруари, като точно преди година Английската централна банка реши да прибегне до нестандартни мерки за увеличаване на паричната маса в обращение посредством покупки на държавни ценни книжа. Първоначалната им стойност бе 75 млрд. лири, но заради продължителната рецесия се наложи да се увеличи на няколко пъти и сумата достигна 200 млрд. лири през ноември 2009 г.

Мрачните фискални и политически перспективи пред Великобритания удариха силно британската лира в началото на тази седмица и понижиха курса й спрямо щатския долар под ключовото ниво от 1,50 долара за лира. Последните социологически проучвания показаха, че лейбъристката партия може да остане начело на страната след парламентарните избори тази година, без обаче да има убедително предимство.

Британската икономика нарасна с 0,3% през последното тримесечие на 2009 г., главно благодарение на увеличаването на бизнес активността в индустриалния сектор и сектора на услугите. Икономиката на страната обаче е застрашена от бързо растяща инфлация, рекордния дефицит в публичния сектор, спада на продажбите на дребно и растящия брой на безработните, който отбеляза рекорд за последните 13 години.

Към 14:05 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5091 долара или 1,1030 евро, като от началото на тази година лирата е поевтиняла с близо 7% спрямо долара и с 2,5% срещу единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още